Anasınıfına devam eden beş-altı yaş çocuklarına sosyal uyum ve beceri ölçeğinin uyarlanması ve uygulanması
Adaptation and implementation of the social adaptation and ability scale with five-and six-year- old kinderganten children
- Tez No: 207045
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADALET KANDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Uyum, Sosyal Beceri, Sosyo-Ekonomik Düzey
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Anasınıfına Devam Eden Bes-Altı Yas Çocuklarına Sosyal Uyum ve Beceri Ölçeğinin Uyarlanması ve Uygulanması Isık, Murat Yüksek Lisans, Çocuk Gelisimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı Tez Danısmanı: Yrd. Doç. Dr. Adalet KANDIR Haziran-2007 Bu arastırma, anasınıfına devam eden bes-altı yas çocuklarına sosyal uyum ve beceri ölçeğinin uyarlanması ve uygulanması amacıyla yapılmıstır. Tarama niteliğinde olan arastırmanın evrenini 2006-2007 eğitim-öğretim yılında Ankara ?l merkezi Keçiören ?lçesinin resmi ilköğretim okullarına bağlı anasınıflarına devam eden bes-altı yas çocukları olusturmaktadır. Arastırmanın örneklemini ise tabakalama yöntemiyle seçilmis 250 çocuk ve ebeveynleri ile çocukların öğretmenleri olusturmustur. Ölçeğin çocuklara uyarlanması için öncelikle ifadeler bes-altı yas çocuklarına uygun hale getirilmistir. Daha sonra ölçek bes ayrı uzman görüsüne sunulmustur. Uzmanlardan gelen görüsler doğrultusunda ölçeğe son sekli verilmistir. Arastırma verilerinin toplanmasında; ?Genel Bilgi Formu?, ?Sosyal Uyum ve Beceri Ölçeği? ve ?Sosyo-Ekonomik Düzeyi Belirleme Ölçeği? kullanılmıstır. Sosyal Uyum ve Beceri Ölçeğinin uygulanmasıyla elde edilen veriler kullanılarak geçerlilik ve güvenilirlik çalısmaları yapılmıstır. Buna göre bireyleri ayırt etmede yetersiz olduğu görülen bazı maddeler çıkarılmıstır. Uygulama yapılan gruplarda Sosyal Uyum ve Beceri Ölçeği puanlarının güvenilirliği için cronbach alfa değerleri Sosyal Uyum için .93, Sosyal Uyumsuzluk için .83 olarak bulunmustur. Uygulamalarda alfa değerlerinin yüksek çıkması, ölçeğin iç tutarlılığının yüksek olduğunu göstermistir. Sosyal Uyum ve Beceri Ölçeğinden elde edilen puanlarda sosyo ekonomik düzey ve cinsiyetin istatistiksel olarak etkili olduğu bulunmustur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Adaptation and Implementation of the Social Adaptation and Ability Scale with Five- and Six-Year-Old Kindergarten Children Isık, Murat MA, Department of Child Development and Education Thesis Advisor: Assistant Professor Dr. Adalet KANDIR June 2007 This study was conducted with the objective of adapting the Social Adaptation and Ability Scale for use with five- and six-year-old children in kindergarten and implementing it on them. The study population consisted of fiveand six-year-old children attending the kindergartens affilated to official primary schools in the Keçiören district of Ankara city center during 2006-2007 academic year. The sample, on the other hand, was composed of 250 children, parents and teachers selected through stratification. In order for the scale to be adapted for use with children, the statements were transformed into appropriate statements for fiveand six-year old children. Following this, the scale was sent to five experts for their opinions and finalized in line with their suggestions. Data was collected by using a ?General Information Form?, ?Social Adaptation and Ability Scale? and ?Socio- Economic Level Determination Scale?. Validity and reliability studies were conducted by using the data obtained from the implementation of the Social Adaptation and Ability Scale. Accordingly, certain items which were found to be insufficient in distinguishing individuals were removed. Cronbach alpha values for the reliability of the scale were found to be .93 for Social Adaptation and .83 for Social Maladaptation. High alpha values showed that the internal consistency of the scale was high as well. It was also found that socioeconomic level and sex were statistically significant on the scores obtained from the Social Adaptation and Ability Scale.