İlköğretim 6. sınıf sosyal bilgiler programında yer alan atatürkçülük kazanımlarına dair öğretmen görüşleri
Teacher sentiments about kemalism proceeds that occur in the primary education sixth grade liberal arts programme
- Tez No: 209418
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KUBİLAY YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Atatürkçülük, Ögretmen Görüsleri, Social Studies, Atatürk?s Ideas, View of Teachers
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Sosyal bilgiler dersinin önemi yeni yapılan çalısmalarla daha da belirgin hale gelmistir. Sosyal bilgiler programları üç temel yaklasımın ögrencilerde yapılandırılası amacını tasımaktadır. Bu yaklasımlar; sosyal bilimler için sosyal bilgiler, elestirel ve yaratıcı düsünme için sosyal bilgiler ve vatandaslık aktarımı için sosyal bilgilerdir. Vatandaslık bilincinin yapılandırılması boyutunda Atatürkçülük kazanımları önemli bir yere sahiptir. Ögretmenlerin bu kazanımların yapılandırılmasında rehber konumunda görev icra etmeleri, ögretmen görüslerinin önemini daha da belirgin hale getirmektedir. Bu çalısmada sosyal bilgiler ögretmenlerine yönelik olarak hazırladıgımız ankette ilkögretim sosyal bilgiler 6. sınıf programında yer alan Atatürkçülük kazanımlarının yeterli olup olmadıgını tespit etmek amacıyla 25 sorudan olusan bir anket hazırlanmıstır. Hazırlanan soruların dısında ögretmenin kendi özelliklerinden kaynaklanabilecek durumları da yansıtmak amacıyla alt problemler olusturulmustur. Bunlar; ? Atatürkçülük kazanımlarının cinsiyete göre degisip degismedigi, ? Atatürkçülük kazanımlarının meslekteki kıdeme göre degisip degismedigi, ? Atatürkçülük kazanımlarının hizmet içi egitime göre degisip degismedigi ? Atatürkçülük kazanımlarının mezun olunan lisans programına göre degisip degismedigi, gibi degiskenler olarak ele alınmıstır. Anketin kapsam geçerliligi için uzman görüsleri alınmıs. Güvenirliligi için faktör analizi yapılmıstur.Diger yönden anketin güvenirlilik çalısmasında SSPS paket programından faydalanmıs ve cronbahch degeri C : 0,89 bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The importance of social sciences subject has come to appear substantially thanks to newly made studies. Programmes for social sciences target to form three basic approaches for students. These approaches are; social sciences for the arts, social sciences for considering in a critical and creative way, social sciences for transferring citizenship. In the dimension of forming the conscience of citizenship, the earnings of Kemalism have an important value. In the construction of these acquisitions performing of teachers as guides, the importances of teachers? opinions has become completely visible. In this study, we prepared for social sciences teachers, a survey which is consisted of 25 questions, has been made in order to define whether the acquisitions of Kemalism, taking place in social sciences program for sixth class in primary education, is adequate. Except from these questions, in our survey, sub-problems have been formed in order to reflect the circumstances as well which can be stemmed from own characteristic of the teacher. These are; Whether the acquisitions of Kemalism change according to the sex Whether the acquisitions of Kemalism change according to the seniority in profession Whether the acquisitions of Kemalism change according to the education in service Whether the acquisitions of Kemalism change according to the graduated licence program dealed with as changeable factors. According to the expert opinios for the security of the guestionairre the foctor analysis is realized .On the other hand we used the SPSS statistics programme for the certainty of the guestionairre and the cronbach C : valve is found 0,89.