Sosyal devlet anlayışındaki değişikliklerin Türkiye'de uygulanan istihdam politikalrına etkisi
The effects of the changes in the welfare state idea on the eployment policies applied in Turkey
  1. Tez No: 209473
  2. Yazar: ELÇİN DENİZ ELA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDIN BAŞBUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, İstihdam Politikaları, Türkiye, Sosyal Politika, Welfare State, Employment, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
II. Dünya Savaşı'nın ardından Keynesyen politikaların da etkisiyle ekonomide devlet müdahaleciliği önem kazanmış, ekonominin kendi işleyişine bırakılamayacağı düşüncesi hâkim olmuştur. Bu yıllardan itibaren yükselişe geçen sosyal devlet anlayışı, devletin ekonomideki ağırlığının giderek artması ve ülkelerin kamu açıkları ile baş edememesi sonucu neoliberallerin eleştirilerine maruz kalmıştır. Bu eleştiriler sonucunda sosyal devlet, farklı ülkelerde farklı yapısal değişimler geçirmiştir. Sosyal devlet anlayışının geçirdiği değişim dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye'ye de yansımıştır. 21. yy'da rekabet edebilir ekonomiler yaratılması ve ülkelerin sürdürülebilir bir kalkınma hızına ulaşabilmeleri açısından istihdam, çağın gereklerine uygun olarak düzenlenmesi gereken bir konu haline gelmiştir. Bu sebeple sosyal devlet anlayışının geçirdiği değişim, işgücü piyasası ve istihdam politikaları açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye'de ve dünyada aktif istihdam politikaları, yıllardır mücadele edilen işsizlik sorununun önüne geçilmesinde pasif istihdam politikalarının yerini almıştır. Türkiye'de özellikle AB'ye uyum sürecinin de etkisiyle, istihdam alanında önemli adımlar atılmıştır. Sosyal devlet anlayışında yaşanan değişim, istihdam politikaları konusunda yeniden yapılanmada bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu etkinin incelenmesi istihdam politikalarının neden ve nasıl değiştiğinin anlaşılması konusunda önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
After the Second World War, government interventionism in the economy gained importance through Keynesian policies, and it became widely accepted that the economy could not be left uncontrolled. In the years that followed, due to the government's increasing responsibility for the economy, and the inability of countries to deal with government deficits, the rising concept of the welfare state was open to criticisms of neoliberals. As a result of these criticisms, the welfare state has been through different structural changes in different countries. In parallel to developments in the rest of the world, the change in the welfare state concept has also been reflected in Turkey. In the 21st century, the creation of competitive economies and employment from the viewpoint of countries being able to reach a sustainable rate of development, must now be dealt with according to modern requirements. In consequence, the change in the welfare state concept is of great importance to the labour market and in employment policy. In Turkey as well as the rest of the world, active employment policies have replaced passive employment policies in dealing with unemployment, which has been a problem for many years. In Turkey important steps have been taken in the area of employment, especially during the process of change to meet European Union standards. The change in the concept of the welfare state is a factor in the reform of employment policies. The analysis of this effect is important for the understanding of why and how employment policies have changed.