Geriatri hizmetleri üzerine genel bir değerlendirme: Ankara ili örneği
A general assessment on geriatrics services, Ankara province model
  1. Tez No: 209519
  2. Yazar: SELDA EK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Sosyal Hizmetler, İşletme, Geriatrics, Social Services, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaslı, Yaslı Bakım Hizmetleri, Arz, Aged, Care Services for the Aged, Supply
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Yaslılık, basta gelismis ülkeler olmak üzere tüm dünyada ve Türkiye'de yaslı nüfusun giderek çogalması ile birlikte daha fazla önem kazanmıstır. Dogurganlık hızındaki düsüs, dogusta beklenen yasam süresinin uzaması ve saglık ve teknoloji alanındaki gelismeler genel nüfus popülasyonu içerisindeki yaslı nüfus yüzdesinin artmasına neden olmaktadır. Bu çalısmada geriatri hizmetleri üzerine genel bir degerlendirme yapılarak, Ankara ili örnegi ele alınmıstır. Yaslı bakım hizmetlerinde arzı; Ankara lindeki SHÇEK, kamu kurumları, dernek ve vakıflar, azınlıklar, yerel yönetimler ve gerçek kisilere ait yaslı bakım ve dinlenme evleri olustururken; talebi bu kurum ve kuruluslarda kalan yaslılar olusturmaktadır. Söz konusu amaç çerçevesinde Ankara'da kurumsal bakım hizmeti alan 260 yaslıya anket uygulanmıstır. Arastırma sonucunda agırlıkla esi ölmüs, ilkokul veya lise mezunu yaslıların kimsesizlik ve yalnızlık duygusundan dolayı kurum bakımını talep ettikleri tespit edilmistir. Geriatri merkezlerinde kalan yaslılar kurumlarının sehir merkezlerinde ya da sehir merkezine yakın yerlerde olması gerektigi düsüncesindedirler. Arastırmada çıkan bir baska sonuç da Geriatri merkezlerindeki personel eksikliginin gönüllülük ya da ücretlilik esasına göre part time olarak giderilebilecegidir.
Özet (Çeviri)
In the light of current demographics trends showing an increase in senior citizens in Turkey, developed countries and, in general, the entire world, old age has gained a special significance. The falling fertility rate, the rising life expectancy at birth and improvements in health services and technology result in a higher percentage of senior citizens within population. By making a general assessment on geriatrics services, Ankara province model is evaluated in this study. Care services for the aged are rendered by the numerous care & rest houses in Ankara managed by the Social Services and Child Care Institution, some public entities, associations, foundations, minorities, local administrations, as well as some real entities, while the demand is produced by the senior citizens which are residents of that association and institutions. Within the scope of this study, 260 senior citizens receiving institutionalized care were interviewed. The interview revealed that the most common reason for seeking care in such an institution was the feeling of solitude and desolation experienced by primary or high school graduated senior citizens who lost their spouses. The seniors reside in geriatrics centres have the opinion that the institutions should be in city center or nearby. Another outcome of the study is that the lack of staff can be satisfied by part-time voluntary work or by part-time paid work.