Lojistik maliyet yönetiminde optimizasyonla sağlanan etkinlik artışının işletmelerin finansal yapısı üzerindeki etkisinin taşıma maliyetleri yönünden incelenmesi
The research of the effect of the increase in efficiency of the financial structure of the firms provided by the optimization in logistics cost management, from the perspective of transportation costs
  1. Tez No: 209520
  2. Yazar: FEVZİ SERKAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH HÜSEYİN TOKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Maliyetler, Taşıma Faaliyeti, Etkinlik, Optimizasyon, Finansal Yapı, Logistic Costs, Transportation Activity, Efficiency, Optimization, Financial Structure
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Lojistik, bir ürünün hammadde ve malzeme tedarik aşamasından tamamlanarak mamul hale gelmesi, pazarlanması ve dağıtımı aşamasına kadar geçen süreçte, arz ve talep noktaları arasında ortaya çıkan her türlü destek faaliyeti olarak tanımlanmaktadır. Tanıma göre lojistik, süreç bakımından; tedarik, üretim ve dağıtım lojistiği olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Tüm lojistik süreçlerinde yürütülen başlıca faaliyetler; taşıma, depolama, elleçleme, sipariş işleme ve bilgi yönetimi, stok yönetimi ve bunların dışında kalan diğer destek faaliyetleri şeklinde sıralanabilir. Ancak bu faaliyetler içinde %50-65'lik payı elinde bulunduran taşıma faaliyeti öne çıkan başlıca lojistik faaliyeti olmaktadır. Taşıma; satın alınan hammadde, malzeme veya üretimi tamamlanmış mamullerin bir yerden başka bir yere akışı, fiziksel olarak hareket ettirilmesi olarak tanımlanabilir. Tedarikçisinden satın alınan ürünlerin işletme stoklarına getirilmesi, stoktaki ürünlerin üretime sevki ve üretimi tamamlanan mamullerin depo/depolara taşınması ya da müşteriye teslimatı taşıma faaliyetinin kapsamını oluşturur. Taşıma faaliyeti sırasında katlanılan parasal fedakarlıklar, taşımanın maliyeti olarak ifade edilirken taşınan ürünlerin niteliği, hangi hızla taşınacağı ve taşıma hizmetinin kalitesi gibi etkenler taşıma maliyetleri üzerinde önemli olabilmektedir. 220 Taşıma faaliyetinin etkinliğini artırmak amacıyla optimizasyona başvurulması halinde, taşıma maliyetleri azalır ve buna bağlı olarak karlılık artar. Taşıma faaliyetindeki etkinlik artışı, artan karlılık nedeniyle işletmelerin finansal yapıları üzerinde de etkili olmaktadır. Optimizasyonun işletmelerin finansal yapısı üzerindeki etkisi ile ilgili olarak, gelir tablosunun karlılık unsurlarında doğrudan ve sağlanan tasarruf miktarı kadar artış olurken, bilançoda yalnızca dönem net karı kaleminde, dolaylı ve vergi karşılığının etkisi nedeniyle (sağlanan tasarruf çarpı vergi oranı kadar) daha az artış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Logistics is a supportive activity that begins with buying raw materials and equipments from the supplier and continues with selling products to the customers. On this account, the logistic process is divided into three parts as inbound logistics, manufacturing logistics and outbound logistics. All logistic processes have some sub-activities such as transportation, ware-housing, handling, order management, information management, inventory management and the others. Transportation is the first and the foremost activity, because it constitutes the 50-65 % of the logistic activity. Transportation can be defined as the physical movement of raw materials, equipments and finished products from place to place. The transportation activity is constituted of buying the products from the supplier, carrying them to the ware-house, sending them to manufacturing and lastly distributing them to the sellers or delivering them to the customers. During the transportation activity, organizations sacrifice some money, named ?transportation costs?. Transportation costs depend on velocity, attribute and the quality of the products. 222 For an efficient transportation, optimization is a very good method to provide cost reduction. Via the optimization method, sources can be used effectively which will increase the profit rate in the end. Besides this, financial structure is affected by optimization directly and indirectly. The direct effect of optimization is on income statements. The value of the income items that come after operating expenses, except from ?net profit or loss for the period?, raise by means of cost reduction. The item which is named ?net profit or loss for the period? raises less than all the other items, due to the effect of the rise in tax provisions. Because of this reason, the balance sheet is affected indirectly and less than the income statement.