Döviz kuru volatilitesinin / oynaklığının modellenmesi
Modelling foreign exchange volatility
- Tez No: 209521
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPARSLAN AKÇORAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, İstatistik, Econometrics, Economics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru, Oynaklık, ARIMA Modelleri, ARCH Modelleri, Merkez Bankası Müdahaleleri, Foreign Exchange, Volatility, ARIMA Models, ARCH Models, Central Bank Interventions
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Döviz kuru rejimleri, kur düzeyleri ve kurların oynaklık düzeyi ülke ekonomilerinin istikrarını göstermeleri açısından oldukça önemlidir. Bu kapsamda 2001 yılında dalgalı kur rejimi uygulamasına baslayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kur düzeyine ancak asırı oynaklık durumunda müdahale etmektedir. Bunun ardında yatan temel neden kuskusuz asırı oynaklıgın bir risk ve ekonomideki istikrar için bir tehdit unsuru olmasıdır. Diger taraftan TCMB'nin oynaklık ile ilgili olarak hangi seviyenin asırı olarak algılandıgına dair bir açıklaması yoktur. Bu kapsamda bu çalısmanın temel amacı dalgalı kur rejimi altında döviz kurundaki oynaklıgın modellenmesidir. Oynaklık modellemeleri son dönemde üzerinde çok durulan bir konu olmustur. Bunun temel nedeni de finansal zaman serilerinde varyans neredeyse hiç bir zaman sabit olmamasına ragmen, geleneksel ekonometri yöntemleri varyansın sabit oldugunu kabul etmesidir. Bu dogrultuda zaman serilerinde degisen varyans duruman çözümleme imkanı tanıyan ARCH modelleri günümüzde yaygın bir sekilde kullanılmaktadır. ARCH modelleri Maksimum Olabilirlik teknigi ile ortalama ve varyansı birlikte modellleme olanagı vermektedir. Bu kapsamda bu çalısmada, serinin dönemler arası bagımlılıgı özelliginden faydalanan bir model kullanılarak, USD satıs kuru oynaklıgı modellenmektedir. Degisen varyansı dikkate almayan tekniklere de yer veren çalısma ARCH modellerinin, kur düzeyinin oynaklıgının asıl deseninin tahmininde en uygun yöntem olduguna karar vermekte ve TCMB müdahalelerini bu modeller çerçevesindeki oynaklıga göre degerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
As exchange rates themselves and their volatilities indicate to economical stability of a country, implemented exchange rate regimes are extremely important for economies. In Turkish case, under the floating exchange rate regime, implemented since 2001, Central Bank of Turkey intervenes foreign exchange markets only in the case of excess volatility. The main reason for this situation is that volatility is considered to be a risk and threat against the economic stability. On the other hand, Central Bank of Turkey does not have a statement describing what level should be considered as excess. In this context, the main aim of this study is to establish a model for exchange rate volatility. Recently volatility models have become one of the most frequently discussed issues. This is mainly due to correct the false assumption of constant volatility which commonly used in previous studies although it is usually not. Among all volatility models, ARCH models are the mostly used ones that can model the variance with the maximum likelihood method and analyse parameters with capturing the changing variance. In this study, volatility of USD sell rate is modelled with the help of highly correlated and lagged currency data. Moreover, while reaching to the best fitting final model (Autoregressive Conditional Heteroscedasticty models), this study tests also many other models including the classical ones assuming constant volatility. After capturing it, study ends with the evaluation of the Central Bank interventions which is performed in the light of the finalized model.