Geri Dön

Devlet adamı kimliği ile İsmet İnönü'nün düşünce ve uygulamalarının değerlendirilmesi

Evaluation of İsmet İnönü's ideas and actions

  1. Tez No: 211282
  2. Yazar: SEVDA MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ERKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Tarih, Political Science, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 603

Özet

Tarih sahnesinde yer alan her devletin kendine özgü siyasal, ekonomik, kültürel özellikleri vardır. Bu özellikler ise ona yön veren liderler tarafından çerçevelenir. Temeli tam bağımsızlık ve ulusal egemenliğe dayalı olan laik, demokratik, sosyal hukuk devleti, ulus-devlet niteliklerini içeren Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda, Atatürk'ten sonra önemli bir yere sahip olan kişi İsmet İnönü'dür. Bu tezin temel amacı, İnönü'nün düşünce ve eylemlerini, tarihsel koşulları çerçevesinde, anlamak, açıklamak ve bugüne ışık tutabilmektir. Çalışmamızın birinci bölümünde, Milli Mücadele sürecinde ve sonrasında Atatürk'ün İkinci Adam'ı olarak İnönü'nün düşünce ve eylemleri incelendi. İkinci bölümde, Atatürk'ün ölümünden sonra, İnönü'nün Cumhurbaşkanı seçilmesi ve 26 Aralık 1938 CHP I. Olağanüstü Kurultay'ında İnönü'ye ?Değişmez Genel Başkanlık? sıfatının verilmesi ile başlayan, çok partili siyasal yaşamın ilk dönemini de kapsayan 1938-1950 arası dönem, ?Milli Şef Dönemi? olarak değerlendirildi. Bu dönem, kendi içerisinde iki alt döneme ayrılarak incelendi. 1938-1945 Milli Şef'liğin ilk döneminde, İnönü'nün parti, hükümet, meclis ve devletin başında tek otoriter isim olarak politikaları ele alındı. Söz konusu dönem, II. Dünya Savaşı yılları ile eş zamanlı olması nedeniyle, İnönü'nün dış politikalarının da analizi yapıldı. 1945- 1950 Milli Şef'liğin ikinci dönemidir. Bu dönem, II. Dünya Savaşı sonrası dönem olması nedeniyle, İnönü'nün yenidünya düzeninde yer alması sürecindeki düşünce ve eylemleri incelendi. Bu dönemde İnönü, Türkiye'nin kimliğini demokrasi ve liberalizme yönlendirmiş, gerekli olan yapısal değişimleri hazırlayıp geliştirmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, 1950 seçimleri sonrasındaki süreç ve muhalefet lideri olarak İnönü'nün DP iktidarının iç ve dış politikalarına yönelik eleştiri ve tutumu değerlendirildi. Ayrıca, bu dönemde İnönü'nün CHP'nin yapısı ve tüzüğünde meydana getirdiği değişiklikler de incelendi. CHP'nin ve devletin kuruluşunun temel ilkeleri olan ?Altı ok? konusunda İnönü'nün düşünce, anlayış ve uygulamaları, çalışmanın son bölümde değerlendirildi. Özellikle İnönü'nün Altı Ok'a ilişkin tutumu, tarihsel süreç göz önünde tutularak incelendi.

Özet (Çeviri)

Every country which takes place on the history stage has distinct political, economic and cultural characteristics. These characteristics are determined by the leaders who directed them. In the foundation of The Turkish Republic, whose bases depend on ultimate independence and national sovereignty, and which includes the characteristics of secular, democratic, social constitutional state and national-state, İsmet İnönü is the person who has a significant place after Atatürk. The main aim of this thesis is to comprehend and explain the ideas and actions of İnönü in the historical frames and to illuminate present day. In the first part of our study, the ideas and actions of İnönü during and after the National Contestation were examined as the Second Man of Atatürk. In the second part, the period was evaluated as ?National Chief Period?, which started after the death of Atatürk, by the election of İnönü as the president and by the assignment of Constant General President title to him, and which also includes the multi-political period between 1938 and 1950. This period was inspected by separating it into two sub stages. The first stage of the National Chief between 1938 and 1945, the policies of İnönü were evaluated, as he was the only authoritative figure leading the party, government, parliament and the state. The international policy was also examined as the period mentioned is parallel to the Second World War. The years between 1945 and 1950 are the second sub stage of National Chieftain. The ideas and actions of İnönü considering the process of being included in the new world composition were inspected as this stage is subsequent to the Second World War. In this period İnönü directed the identity of Turkish Republic to democract and liberalism and prepared and developed the necessary structural alterations. In the third part of the study the process after the 1950 elections and critics and attitudes of İnönü as the leader of the opposition to the DP government were examined. In addition to this, the alterations which İnönü introduced to the structure and rules of the CHP were assessed. The ideas, understandings and the applications of İnönü about the basic principles of CHP and the state, that is ?Six Arrows?, were evaluated in the last part of the study. Particularly, the attitude of İnönü to the Six Arrows was inspected by considering the historical process.

Benzer Tezler

  1. Türk basınında siyasi bir gazeteci Hüseyin Cahit Yalçın

    Başlık çevirisi yok

    AYŞE AZMAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Gazetecilikİstanbul Üniversitesi

    Gazetecilik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NECLA ARAT

  2. Bir devlet ve siyaset adamı Şükrü Kaya

    Şükrü Kaya as a statesman and a politician

    YAKUP KAYA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    BiyografiErciyes Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET METİN HÜLAGÜ

  3. Tek parti döneminde müstakil mebuslar ve CHP Müstakil Grubu (1931-1946)

    Independent deputies and the independent group of Republican People's Party (RPP) during the one-party period (1931-1946)

    MURAT YILMAZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    Siyasal BilimlerAnkara Üniversitesi

    Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. LEVENT KÖKER

  4. Cumhuriyet dönemi anıt heykelleri (1923-1946)

    Monumental sculpture of the Republic period (1923-1946)

    KIVANÇ OSMA

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Güzel SanatlarHacettepe Üniversitesi

    Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜNSEL RENDA

  5. Millî Mücadele Döneminden Cumhuriyet'in ilk yıllarına vatandaşlık ve kimlik tartışmaları: 1918 - 1924

    Citizenship and identity debates from the National Struggle to early years of the Republic: 1918 - 1924

    MUAMMER DİVRİL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Siyasal BilimlerGaziosmanpaşa Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İSMET TÜRKMEN

    DOÇ. DR. MEHMET KARATAŞ