Mesleki Eğitim Fakültesi giyim endüstrisi ve moda tasarımı eğitimi bölümü moda tarihi dersi için örnek bir model önerisi ve internet ortamına aktarılması
Faculty of vocational education clothing industry and fashion design education branch for history of fashion class sugesstion of example model and to transfer internet evironment
  1. Tez No: 211835
  2. Yazar: LEYLA KAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİME YÜCEER ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Giyim Endüstrisi, Education and Training, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Fashion, history of fashion, web, internet, web based instruction, traditional instruction, level defination test
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırmada, iletişim ve bilgisayar teknolojilerinden her alanda olduğu gibi eğitim alanında da yararlanarak, Moda Tarihi dersi ünitelerinden ?1940?1950 Y?llar? Aras?nda Moda Ak?mlar?? konusu internet ortamında ve geleneksel öğretim ortamında hazırlanıp, geleneksel öğretim uygulamas?na göre daha verimli ve etkili bir öğrenme sağlayıp sağlamadığı belirlenmeye; öğrenmeye katkı sağlayıp, kal?c? kaynak oluşturulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini, Türkiye'deki üniversitelerde Moda Tarihi dersi alan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Eğitimi Bölümü 2006 ? 2007 Öğretim Bahar Yarıyılı Moda Tarihi (MOT 210P) dersi alan üçüncü s?n?f öğrencileri oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında, öğrencilere geleneksel öğretim ve web tabanlı öğretim uygulamaları ile ders anlatılmış, ders sonunda düzey belirleme testi ve anket uygulanmıştır. Geleneksel öğretim ve web tabanlı öğretim uygulamaları arasındaki fark?n tespit edilebilmesi için t-testi uygulanmıştır. Ankette öğrencilere, web sitesiyle ilgili düşüncelerine ait 20 soru yöneltilmiştir ve beş seçenekli likert tipi ölçek kullanılmıştır. Anket sorularına verilen cevaplar tablolara aktarılmış ve aritmetik ortalamaları alınmıştır. Araştırma sonucunda, geleneksel öğretimin başarı ortalaması ile web tabanlı öğretimin başarı ortalaması arasındaki fark oldukça anlamlıdır. Anket sonuçlar?na bakıldığında, web tabanlı öğretimin öğrencilerin dikkatini çektiği ve beğenilerini topladığı sonucuna varılmıştır. Araştırma sonunda, ortaya çıkan sonuçlara dayalı olarak önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, to use comunication and computer tecnology in to education which is used every case, the part of lesson History Of Fasihon ?Fashion Of A Decade The 1940-1950? in to use web based instruction and traditional instruction case to understand which one is more productive and influential and if it is contribute to learning and help to constitute permanent documents. Studies universe is, the universities in Turkey which have students to learning History Of Fashion lesson. Studies example areas is, who take Gazi Universty Faculty Of Vocat?onal Educat?on Cloth?ng Industry And Fash?on Des?gn Educat?on Branch 2006-2007 Education Spring Semester Lesson to History Of Fashion who were student from third class. At the studiy of scope, sudents were realted lesson with traditional instruction and web based instruction, at the and of the lesson they had test and survey. For to fix diffirince between the traditional instruction and web based instruction, t-test was applied. At the survey, 20 questions were asked to students. The likert type scale with five choices is used in the survey which is formed to collect data. The answers, which ara given to questions of the survey, are written in the tables and their aritmetical avarages ara taken. At the result of the study, web based instruction and traditional instruction?s success influential diffirence is found very meaningful. When we look the survey , we seems that web based instruntion is attract attention and win approval like traditional instruction. At the and of the study, it has suggestions which are stipulated from researcher.