X kontrol diyagramlarının ekonomik tasarımı ve sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) sektörü uygulaması
Economic design of X cotrol charts: an application in Liquefied Petroleum Gas (LPG) sector
- Tez No: 211867
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAİK BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üretim Yönetimi, statistiksel Proses Kontrolü, X KontrolDiyagramı, Ekonomik Tasarım
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalısmada Kontrol Diyagramları, Ölçülebilir Degiskenler çin KontrolDiyagramları ve X Kontrol Diyagramlarının Ekonomik Tasarımı arastırılmıstır.Kontrol diyagramlarının uygulanılması pek çok teknik ve davranıssal karargerektirir. Önemli bir teknik karar kontrol diyagramı tasarımıdır ki, bu da örnekbüyüklügü, örnekleme sıklıgı ve kontrol limit aralıgı parametrelerinin seçimianlamına gelir. Ekonomik bir kritere dayanan ekonomik tasarım, günümüz kontroldiyagram tasarımındaki popüler yaklasımlardan biridir. Burada amaç, birim zamandaveya üretilen birim basına karlılıgı arttıran veya maliyeti düsüren kontrol diyagramıparametrelerinin belirlenmesidir. Duncan, X kontrol diyagramlarının tasarımı ileilgili bu üç temel parametreyi belirleyecek teorik temelleri ve proses için saat basınabeklenen net geliri maksimum yapacak tasarım belirleme prosedürünü arastırmıstırve bir model gelistirmistir. Montgomery, Duncan'ın modelinin optimizasyonu içinFORTRAN programı vermistir. Bu program, Duncan'ın modelini kullanarak Xkontrol diyagramlarının optimum ekonomik tasarımını belirleyen bir bilgisayarprogramıdır. Bu program, bu çalısmanın uygulama bölümünde kullanılmıs ve seçilenkalite özelligi için X kontrol diyagramının optimum ekonomik tasarımıbelirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Control Charts, Control Charts for Variables and Economic Design of X ControlCharts are studied in this master?s thesis. Implementation of control charts requires anumber of technical and behavioral decisions. One important technical decision isthe design of control charts, which refers to the selection of parameters, includingsample size, control limit width and sampling interval. Economic design that is basedon an economic criterion is one of the popular approaches in today?s control chartdesign. The objective in economic design is to determine the parameters of thecontrol chart that increases the profitability or reduces the cost per unit of time or perunit produced. Duncan studied not only the theoretical basis to determine the threebasic parameters about the design of X control charts, but also the procedure todetermine the design that will maximize the expected net income per unit of time,and he developed a model for this. Montgomery has given a FORTRAN program forthe optimization of Duncan?s model. This is a computer program that determines theoptimal design for economically-based X control charts by using Duncan?s model.This program is used in the application section of this master?s thesis, and optimumeconomic design of X control chart for the selected quality characteristic isdetermined.KEYWORDS: Production Management, Statistical Process Control, X ControlChart, Economic Design