Okullardaki örgütsel kültürün okul yöneticilerinin etik davranışları üzerindeki etkisi
The effect of organizational culture in schools on ethical manners of school executives
  1. Tez No: 211899
  2. Yazar: YAVUZ KARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜNER ŞENCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmetler, İşletme, Education and Training, Social Services, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Kültür, Etik Davranıslar, Organizational Culture, Ethical Manners
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tezde temel olarak Okulların örgütsel kültür yapılarının belirlenmesi örgütselkültür yapıların okul yöneticilerinin etik davranısları ile ne gibi iliski içerisindeoldukları incelenmistir.Okulların örgütsel kültürünün güçlü ve zayıf yönleri elealınmıs ve örgütsel kültür rol, destek, basarı, güç olmak üzere dört boyuttaincelenmistir.Okul yöneticilerinin etik davranısları ise (a) hosgörü (b) dürüstlük (c)adalet (d) sorumluluk, olmak üzere dört boyutta ele alınmıstır.Arastırmanın örneklem grubunda yer alan 70 lisenin okul müdürlerine ve 182müdür yardımcısına anket uygulanmıs toplamda 252 çalısana ait veriler analizedilmistir.Bulguları degerlendirdigimizde Okul yöneticilerinin etik davranıslarınınpozitif olması okulların örgütsel kültürel yapılarının olumlu yönde etkiledigisonucuna varılmıstırTez sekiz ana bölümden olusmustur. lk bölümde arastırmanın amacı, önemi,kapsamı ve kısıtlarından bahsedilmistir.kinci bölümde önce etik kavramınınkuramsal temelleri incelenmis, üçüncü bölümde egitim yönetiminde etik konularıirdelenmis ardından dördüncü bölümde örgütsel kültür kavramına temel olan bazıtanım ve yaklasımlar yer verilmistir. Besinci bölümde etik davranısın örgütselkültürle iliskisi Altıncı bölümde arastırmanın hipotezlerinden ve önkabullerindenyedinci bölümde arastırmanın yönteminden bahsedilmistir. Son bölümde ise yapılanistatistiki analizlerin bulguları ele alınmıs ve ulasılan sonuçlar tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, basically, determination of the organizational culture structure of theschools, in which way the organizational culture structures are related to ethicalmanners of the school executives have been examined. Strong and weak parts of theorganizational culture of the schools have been dealt with and the organizationalculture has been examined under four titles which are called role, support ,achievement , strenght. Ethical manners of school execustives have been titled infour groups: tolarence, honesty, justice and responsibility.A survey has been applied to 70 head-masters and 182 assistant managersof different schools and all the datums have been analyzed belong to 252 employeesin total. When the When we assessed the findings, it has been understood thatpositive ethical manners of the headmasters and the assistant managers, effect theorganizational culture of the schools in a positive way.The thesis comprises seven main parts. In the first part the importance of thepurpose, the consequence, the extent and prohobitions is mentioned. In the secondpart, fistly the theoretical basis of the concept ?ethical? , in the third part ethicalsubjects on educational management are scrutinize, then in the fourth part somedefinitions and approaches which have been the basis for the organizational cultureare mentioned. In the fifth part in which way the organizational culture structures arerelated to ethical manners of executives In the sixth part hypothesis and preacknowledgementsof the research are stated. In the seven part the importance of theresearch is mentioned. And in the last part, the findings of the statistical analysesdone are dealt with and the results are discussed.