Örgütsel değişim sürecinde öğretim liderliği(Erzincan ili örneği)
Instructional leadership in organizational change process the example of Erzincan
- Tez No: 211950
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ÇELİKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu arastırma Erzincan ili merkez ilkögretim kurumları yöneticilerinin degisim yönetimi becerilerini ölçmek amacıyla uygulanmıstır. Arastırmanın evrenini Erzincan ili merkez ilkögretim kurumları olusturmaktadır. Arastırmanın örneklemi ise evrenin kendisi olarak alınmıstır. Arastırmada bilgi toplama aracı olarak arastırmacı tarafından literatür taraması sonucu 95 maddelik ve 3 boyutlu bir anket olusturulmustur. Anket verileri SPSS programı aracılıgıyla analiz edilmistir. Elde edilen veriler frekans dagılımı, betimsel istatistik ve t-testi aracılıgıyla yorumlanmıstır. Öncelikle yöneticilerin ?insan kaynakları yönetimi? veya ?personel yönetimi? anlayıslarından hangisine sahip oldukları ve degisim yönetimi becerilerine yönelik olarak kendileri ile ilgili algıları incelenmistir. Son olarak yöneticilerin yönetimdeki otoriter, isbirlikli veya demokratik tutumlarından hangisine sahip oldukları incelenmistir. Çıkan sonuçlardan hareketle yönetim sürecinde yöneticilerin ?insan kaynakları yönetimi? veya ?personel yönetimi? anlayısları ile demokratik, isbirlikli, otoriter yöneticilik tutumlarından hangisine sahip oldukları incelenmis, elde edilen bulgular yöneticilerin degisim yönetimi becerilerine yönelik kendileri ile ilgili algılarıyla karsılastırılmıstır. Arastırma soncunda elde edilen bulgulardan hareketle yöneticilerin degisim yönetimi becerilerinde kendilerini yeterli gördükleri ancak yönetim politikaları açılarından daha çok ?personel yönetimi? anlayısına sahip oldukları ve yönetimde demokratik ve isbirlikli bir tutumu benimsedikleri söylenebilir. Ancak degisim yönetiminde basarılı yöneticilerin daha çok ?insan kaynakları yönetimi? anlayısına sahip olmaları ve demokratik ve isbirlikli bir tutumu benimsemeleri beklenmektedir. Bulguların bu sekilde ortaya çıkması yöneticilerin degisim sürecinde daha çok isbirlikli ve demokratik tutumu ve ?insan kaynakları yönetimi? anlayısını benimsediklerini ancak bunu uygulamada yeterinde ortaya koyamadıkları yorumunun yapılmasına neden olmaktadır. Bu baglamda yöneticilerin degisim yönetimde basarılı olmaları düsük bir ihtimal olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was applied to measure the skills of variation management of the directors at Primary Schools in the city centrum of Erzincan. The study was made up of Primary Schools in central zone of Erzincan. The example of the study was taken as the universe itself. As a result of literature scanning, an inquiry with 95 items and three dimension was formed as a means of data collector. The data of inquiry were evaluated by SPSS program. The data were assessed through frequency distribution, descriptive statistics and t-test. We took into consideration which one of the understandings - `?human source management?? or `?personel management?? - the directors had. We looked into the perceptions of directors over themselves in terms of their skills of variation management. We determined which one of the authoritarian, collaborative or democratic attitude the managers had in management. The findings obtained were compared with the perceptions of directors in terms of their skills of variation management. From the findings obtained at the end of the research, we could say that the directors find themselves adequate, that they have the understanding of personel management as to management policy and that they adopt democratic and collaborative attitude in management. However, we expect that successful directors in variation management should have the understanding of `?human source management?? and adopt democratic and collaborative attitude. The fact that the findings appear in such way leads us to consider that the directors adopt collaborative and democratic attitude and the understanding of `?human source management?? in variation process, but cannot apply in practice. As a consequence of this evaluation, we have come to conclusion that the directors are unlikely to be successful in variation management.
Benzer Tezler
- Anadolu lisesine dönüştürülen genel lise yöneticilerinin örgütsel değişim sürecinde değişim liderliği (İstanbul ili örneği)
Transforming leadership of principals of high schools transformed into anatolian high schools in organizational change process
AYÇA GÜVENLİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
Eğitim ve ÖğretimYeditepe ÜniversitesiEğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CANAN ÇETİN
- İlköğretim okulu yönetici ve öğretmenlerinin değişime ilişkin algıları ve değişimin eğitim açısından değerlendirilmesi
Understanding of transformation of primary school administrators and teachers and evaluation of transformation from the point of view of education
ABDULLAH BALIKÇI
Yüksek Lisans
Türkçe
2004
Eğitim ve ÖğretimSelçuk ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSA GÜRSEL
- İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin, okulda değişim yönetiminin gerçekleştirilmesinde, örgütsel iletişimin rolüne ilişkin algıları (Ankara ili örneği)
Perceivement of the teachers working at primary schools related to organizational communication role in realizing the change management at school (Ankara sample)
İLHAN AKSOY
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Eğitim ve ÖğretimGazi ÜniversitesiEğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. AYŞE KORKMAZ
- Toplam kalite eğitim örgütünde lider
The Leader wrich in the total quality education organization
SERDAR ÖZTÜRK
Yüksek Lisans
Türkçe
2001
Eğitim ve Öğretimİnönü ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF.DR. BATTAL ASLAN