Kıbrıs Köyü Vadisi (Mamak-Ankara) florası
The flora of Kıbrıs Village Valley
- Tez No: 212925
- Danışmanlar: PROF. DR. MECİT VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Flora, Kıbrıs köyü, Vadi, Mamak, Ankara, Flora, Kıbrıs village, Valley, Mamak, Ankara
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Araştırma, Ankara' nın 20 km güneydoğusunaki Mamak ilçesine bağlı Kıbrıs köyü vadisine gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanınan Temmuz 2004 - Mayıs 2006 tarihleri arasında 1215 bitki örneği toplanmıştır. 81 familya ve 343 cinse ait, 624 tür ve türaltı takson tespit edilmiştir. Eğreltiler 7, açık tohumlular 2, kapalı tohumlular ise 615 takson içermektedir. 70 adet takson B4 karesi için yeni kayıttır. Toplam 67 takson Türkiye için endemiktir. Enemizm oranı %10,74' tür. Taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı ise şöyledir: 127' si İran-Turan elementi (% 20,35), 50' si Akdeniz elementi (% 8,01; 17' si Doğu Akdeniz elementi), 67' si Avr.-Sib. elementi (% 10,74; 3' ü Hirkano - Öksin, 1' i Öksin elementi), 380' i çok bölgeli ve bölgesi belirlenemeyen (% 60,90) taksonlardır. Bilim Kodu: 403.03.04
Özet (Çeviri)
This research was carried out in valley of Kıbrıs village belonging to Mamak district which about 20 km south-east of Ankara province. 1215 plant specimens were collected from the area between July 2004 - May 2006. Identification of the specimens revealed the presence of 624 taxa belonging to 343 genera in 81 families. Cryptogamae are 7 taxa, Spermatophyta are 617 taxa (Gymnospermae are 2 taxa, and Angiospermae are 615 taxa). 70 taxa are new records for B4 square. A total of 67 taxa determined in the research area (10,74 %) are endemic for Turkey. The scattering ratios of the taxa for the phytogeographical regions are as follows: Irano-Turanian elements are 127 taxa (20,35 %), Mediterranean elements are 50 taxa (8,01 %, 17 of these belonging to the E. Mediterranean elements), Euro.-Sib. elements are 67 taxa (10,74 %, 3 of these belonging to the Hyrcano - Euxin and 1 of these belonging to the Euxin element), widespread and others which their regions unclarified are 380 taxa (60,90 %).