Polatlı ilçesi tarım işletmelerinde münavebede yer alan başlıca ürünlerde işletme sermayesi talebi ve kredi kullanımının incelenmesi
An analysis of operating capital requirement and the credit use of major crops involved in the crop rotation in Polatlı district
- Tez No: 213759
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, İşletme, Agriculture, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sulu Tarım, Ekim Nöbeti, sletme Sermayesi Talebi, Kredi Kullanımı ve Zamanlaması, Irrigated Farming, Crop Rotation, Operating Capital Demand, Credit Use and Credit Timing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu arastırmada, Polatlı ilçesinin münavebe sisteminde yer alan ürünlere ait isletme sermayesi talebi, kredi kaynakları ile kredi gereksiniminin dönemsel olarak ortaya konulması amaçlanmıstır. Arastırmada kullanılan veriler, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 75 isletmeden anket yardımı ile toplanmıstır. Bu veriler, 2004-2005 üretim dönemine aittir. Arastırma sonuçlarına göre; toplam nüfusun % 47,86'sını erkek ve % 52,14'ünü ise kadın nüfus olusturmaktadır. sletmeler ortalamasında çiftçi ailesi basına düsen arazi büyüklügü, 108,30 da olup, bu arazinin % 86,53'ü mülk arazi, % 11,13'ü kiracılıkla, % 2,34'ü ise ortakçılıkla isletilen arazidir. ncelenen isletmelerde, 1 kg bugday maliyeti, 0,24 YTL, sekerpancarı maliyeti, 0,05 YTL, sogan maliyeti ise 0,07 YTL'dir. Arastırma bulguları dogrultusunda, isletme genisliklerinin büyümesiyle dekara girdi kullanımının ve verimin azaldıgı sonucuna varılmaktadır. Arastırma sonuçlarına göre arastırma alanında, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin verdigi kredilerin çiftçilerin o döneme ait masraflarını karsılamakta yetersiz kaldıgı söylenebilir. 2007, 94 sayfa
Özet (Çeviri)
In this research operating capital requirement of major crops involved in the crop rotation in Polatlı district, credit source and periodic credit necessity have been aimed to manifestation.The data used to reach the aims was collected from 75 farms distributed which were selected by a stratified random sampling method. This data belongs to the 2004-2005 produce term. According to research reason in total population 47,86 % is male and rest is female. Base on the research results, the average farm size is 108,30 decares, in addition this farm?s divers like that, % 86,53 is estate land, 11,13 % land is for rent, 2,34 % is partnership land. In this research operating, the cost of 1 kg of wheat is 0,24 YTL, sugar beet is 0,05 YTL and onion is 0,07 YTL. The result of this research when the land size gets bigger using input and output gets less. As a result agriculture credit cooperations cannot respons farmer needs for that time. 2007, 94 pages