Jandarma astsubay meslek yüksekokulu öğrencilerinin yazılı anlatımları üzerine bir araştırma
A search on gendormerie nco vocational higih school students' written exposition
  1. Tez No: 214852
  2. Yazar: DEMET KARDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılı anlatım, imla, noktalama, anlatım bozukluğu
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma, Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin yazılı anlatımlarındaki bilgi ve beceri düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu 2006-2007 eğitim öğretim yılı 1. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu 130 öğrencinin yazılı anlatımları incelenmiştir. Bu araştırmada öğrencilerden kendilerine verilen 15 konudan birini seçerek bir kompozisyon yazmaları istenmiştir. Öğrencilerin yazılı anlatımları; anlatım bozukluğu, imla ve noktalama hataları açısından değerlendirilmiştir. Öğrencilerin yazmış oldukları cümleler, 13 türde anlatım bozukluğu başlığı altında değerlendirilmiştir: Yanlış anlamda kullanılan sözcükler %6.37; gereksiz sözcük kullanımını %5.59; gereksiz tekrarlar %8.49; deyim ve atasözü yanlışları %2.12; cümlenin ögelerinin yanlış sıralanışı %5.98; öge eksikliği %13.89; mantık yanlışları %19.49; özne-yüklem uyumsuzluğu %2.31; tamlama yanlışlığı %14.47; gereksiz kip ve kişi ekleri %2.31; eksik veya yanlış ek kullanımı %13.32; zamir belirsizliği %4.24; çatı uyumsuzluğu %1.35 olarak belirlenirken öğrencilerin yazılı ifadelerinde 518 anlatım bozukluğu cümlesi tespit edilmiştir. ii Örneklemi oluşturan 130 öğrencinin yazılı anlatımlarındaki cümleler, 11 türde imla kuralı açısından incelenmiştir. Bunlar: Bağlaç olan da, de ile hâl eki olan“-de”nin yazımı %38.28; bağlaç olan ki ile ilgi zamiri olan“-ki”nin yazımı %7.53; bağlaç olan ne... ne... 'nin yazımında hiç hataya rastlanmamıştır. Soru ekinin yazımı %1.42; sayıların yazımı %1.22; büyük-küçük harflerin yazımı %25.45; birleşik kelimelerin yazımı %22.6; deyimlerin yazımı %0.2; ikilemelerin yazımı %0.4; alıntı kelimelerin yazımı %2.44; kısaltmaların yazımı %0.4 olarak belirlenirken öğrenciler kompozisyonlarında 491 imla hatası yapmıştır. Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin yazılı anlatımları, noktalama işaretlerinin metinde doğru konulması bakımından incelenmiştir: Nokta %10.37; virgül %26.4; noktalı virgül %17.92; iki nokta %8.49; üç nokta %2.83; soru işareti ile ilgili yanlışlar %3.77'dir. Ünlem işareti ile ilgili yanlışlar: Bu noktalama işaretinden hiç hata yapılmamıştır. Kısa çizgi ile ilgili yanlışlar %0.9; tırnak işareti %4.71; kesme işareti %24.52'dir. Hece yapısı ve satır sonlarında kelimelerin bölünmesi: Bununla ile ilgili hatalı bir cümleye rastlanılmamıştır. Öğrencilerin yazılı anlatımlarında 106 noktalama hatasına rastlanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular ışığında, Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencilerin yazılı anlatım becerilerinin (imla, noktalama ve anlatım bozukluğu) geliştirilmesine yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is prepared to determine the narration knowledge and experience level of the students of Gendarmerie NCO Vocational High School. In the search, the written works of the 130 first grade cadets in Gendarmerie NCO Vocational High School in 2006-2007 education season are investigated. In this research, the students are to write a composition choosing a subject from the 15 subjects given to them. The narration of the students was evaluated by the criteria of expositional, dictation and punctuation mistakes. The sentences written by the students were evaluated using 13 titles of expositional mistakes: %6.37 the words used in wrong meanings; %5.59 using of useless words; %8.49 unnecessary repeating; %2.12 wrong using of idioms and proverbs; %5.98 wrong rows of the elements of the sentence; %13.89 lack of an element in the sentence; %19.49 logical mistakes; %2.31 subject-verb disagreement; %14.47 misusing of clauses; %2.31 unnecessary affixes of moods and personal; %13.32 lack or wrong using of affixes; %4.24 non-determination of pronouns; %1.35 disagreement of active-passive and causatives. It was realized that the students made mistakes 518 times. The sentences in students' narration were examined by the criteria of 11 dictation mistakes: %38.28 writing of“-de”affix (confusing of conjunction“-de”and state affix“-de”) %7.53 misusing of“-ki”(conjunction or affix“-ki”); no mistake in the using of“neither…nor”(ne…ne); %1.42 writing of question affix; %1.22 writing of numbers; %25,45 writing of capital letters; %22.6 writing of compound words; %0.2 writing of idioms; %0.4 writing of repeating words; %2.44 iv writing of the words taken from a foreign language; %0.4 writing of abbreviations. It was realized that the students made 491 times dictation mistakes. The sentences written by the students were evaluated according to the punctuation mistakes: % 10.37 using of full-stop; %26.4 comma; %17.92 semi colon; %8.49 two dots; %2.83 three dots; %3.77 using of question mark; no mistake in using of exclamation mark; %0.9 using of short line (the line used in two words); %4.71 using of quotation mark; %24.52 apostrophe mark; no mistake in cutting the words at the end of the line and structure of syllable. It was realized that the students made 106 times punctuation mistakes. In this research, using the information obtained by the research, various suggestions were given to improve the written exposition skills of the students (dictation, punctuation, expositional mistake). The key words: narration, dictation, punctuation, expositional mistakes.