İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin çoklu zeka alanlarına yönelik dağılım düzeylerinin tespit edilmesi
Distribution of multiple intelligences among middle school students
- Tez No: 215305
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DURMUŞ EKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Egitim, Zeka, Çoklu Zeka, Education, Intelligence, Multiple Intelligence
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu arastırmada, Howard Gardner tarafından gelistirilen ?Çoklu Zeka Kuramı? (ÇZK) (Multiple Intelligences Theory) tanıtılmıs ve ilkögretim 6, 7 ve 8. sınıf ögrencilerinin zeka türleri ÇZK'ya göre incelenmistir. Arastırma, 2005-2006 egitim-ögretim yılında Erzincan ili merkezinde bulunan Barbaros İlkögretim Okulu, Vali Recep Yazıcıoglu İlkögretim Okulu ve Ziya Gökalp İlkögretim Okulu'nda ögrenim gören 363 ögrenci üzerinde yürütülmüstür. Arastırmada betimleme (Survey) yöntemi kullanılmıstır. Ögrencilerin %55,3'ü (N=201) kız, % 44,6'u (N=162) erkektir. Ögrenci merkezli egitimin, yani bireyin egitim etkinliklerinin merkezinde yer almasının öneminin açıga çıktıgı çagımızda bireylerin ögrenme hızlarını bilmek, farklı bilgi ve yetenek donanımlarını ve tüm bireysel farklılıklarını tanımak gerekliligi ortaya çıkmıstır. Ögrencinin gelisim özelliklerini bilmenin egitimci için önemli ve sart oldugu düsünülerek, ögrencilerin zeka düzeylerinin tespit edilmesi ve bu düzeylerin diger zeka boyutları ile karsılastırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıstır. Arastırmanın verileri bilgisayar aracılıgıyla isleme tabi tutulmus olup, SPSS (Statistical Package For Social Science) programı kullanılarak geçerlik ve güvenirlik analizleri gerçeklestirilmistir. Verilerin, yüzde (%), frekans (f) ve aritmetik ortalama ( X ) degerleri alınmıs, ayrıca, zeka alanlarına yönelik çesitli degiskenlerde farklılıkları görmek amacıyla One-way ANOVA testi uygulanmıstır. Arastırmada, örneklem grubunu olusturan ögrencilerin Doga zekalarının baskın oldugu ve ayrıca cinsiyetin, zeka alanı düzeylerinde farklılıga yol açtıgı sonucuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this research, Theory of Multiple Intelligences developed by Howard Gardner is briefly presented and middle school students? intelligence types are examined according to this theory. The research was carried out on 363 students from the Barbaros Primary School, Vali Recep Yazıcıoglu Primary School and Ziya Gökalp Primary School in the city of Erzincan in 2005-2006 academic year. A questionnaire, based on survey method was developed in the research. Students who responded to the questionnaire consist of 55,3 % girls (N:201) and 44,6 % boys (N:162) from 6th, 7th and 8th grades. The necessity of knowing the differences among student?s learning speeds, talents and skills and all other individual differences was emerged in this area where individuals stand at the center of education, namely student-centered education. The student?s knowledge development procedures are important and obligatory for the consideration of educators. This research is aimed to analyze and compare the different intelligences and their interrelations. The data were processed by the computer, their analyze of confidence and validity by using SPSS (Statistical Package For Social Science) program. Percentage (%), freguency (f), medium arithmetic value of date was taken, and so to see the differences in the different factors directed to intelligence area One-way ANOVA test was applied. In the research, it was reached to the result that natural intelligence of the students in the sample group were dominant and gender causes differences at the level of intelligences.