Fikri mülkiyet hakları bağlamında korsan yayıncılığın ekonomi politiği
Econo-politic of piracy in terms of intellectual property rights
- Tez No: 215719
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT AYTEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Fikri Mülkiyet, Fikri Mülkiyet Hakları, Korsan Yayıncılık, Intellectual Property, Intellectual Property Rights, Piracy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Teknolojinin gelişmesi ile her alanda olduğu gibi fikri mülkiyet alanında da önemli gelişmeler söz konusu olmuştur Bu çalışmada özellikle son yıllarda giderek artan korsan yayıncılığın mevcut durumu fikri mülkiyet hakları açısından incelenmiştir.Üç ana bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde Fikri Mülkiyet Hakları konusu detaylı olarak ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde günümüzde de gittikçe artış gösteren Korsan Yayıncılık kavramı incelenerek korsan yayıncılığın çeşitleri, korsanlık suçunun unsurları ve korsanlık nedenleri konularına değinilmiştir. Ayrıca bu suçun önlenmesi için hangi kanunların çıkarıldığı ve hangi kanunların uygulamaya konulduğu, alınabilecek önlemlerin neler olduğu konuları çalışmada ayrıca ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, Korsan Yayıncılığın Dünyadaki ve Türkiye'deki Durumu ve Korsanlıkla Mücadele Yöntemleri konuları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of technological developments, significant changes have been seen in many areas including intellectual rights. In this research, intellectual rights and ever increasing piracy issues have been examined.This research consists of three main sections. In the first chapter, the concept of intellectual property rights has been reviewed in details. In the second chapter, ever increasing piracy issue has been investigated. Types, elements and reasons of piracy have been examined. Existing legal protection and possible actions to prevent piracy was also discussed. Finally, in the third chapter, detailed piracy statistics of Turkey and the world have been analyzed. Existing piracy prevention methods have been also discussed.