Çevrim içi sınavlar ve kağıt-kalem sınavları arasındaki sınav süresi ve öğrenci başarım farklılıkları
Testing time and performance differences between online and paper-pencil tests
  1. Tez No: 216432
  2. Yazar: ALPER BAYAZIT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. PETEK AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çevrimiçi sınav, kâğıt-kalem sınavı, öğrenci başarımı, sınav süresi, sınav türü etkisi, online testing, paper-pencil testing, student performance, testing time, test mode effect
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, çevrimiçi sınavlar ile kâğıt-kalem sınavları arasındaki başarı ve harcanan süre farklılığını incelemektir. Bu amaçla bir çevrimiçi sınav aracı geliştirilmiştir ve uygulanmıştır. Bu araç, çevrimiçi olarak veritabanı ile çalışan ve çoktan seçmeli (5 seçenekli, 4 seçenekli), doğru-yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, çok cevaplı, kısa cevaplı, uzun cevaplı soruların eklenebilmesine, sınavların oluşturulmasına ve kâğıt-kalem sınavı formatına dönüştürülmesine olanak sağlayan bir araçtır. Başarım sınavı Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü BTÖ307 Öğretim Tasarımı dersi kapsamında 3. sınıf öğrencilerine hem çevrimiçi hem de kâğıtkalem olarak uygulanmıştır. Ayrıca, araştırma kapsamında geliştirilen çevrimiçi sınav aracı, kullanım kolaylığı, amaca uygunluğu ve tasarımı açısından öğretim elemanlarınca değerlendirilmiştir. Öğrencilerin çevrimiçi sınav aracı ve çevrimiçi sınav ortamlarıyla ilgili görüşlerini belirlemek ve öğretim elemanlarının sınav aracı hakkındaki görüşlerini belirlemek amacıyla anketler geliştirilmiştir. Sonuçlar, öğrencilerin kâğıt-kalem sınavından elde ettiği puanlar ile çevrimiçi sınavdan elde ettiği puanlar arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Ancak öğrencilerin çevrimiçi sınavda harcadıkları süreler, kâğıt-kalem sınavına göre daha fazladır. Öğrenciler, çevrimiçi sınav aracının kullanımı kolay bulmuşlardır ve çevrimiçi sınav ortamlarında kendilerini rahat hissettiklerini belirtmişlerdir. Ancak çevrimiçi sınav ortamlarıyla ilgili olarak seslerden rahatsız olmak, yorulmak ve sorulara odaklanamamak gibi şikâyetleri olmuştur. Öğretim elemanları da genel olarak sınav aracının tasarımını iyi bulmuşlardır ve aracın amacına hizmet ettiğini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate students? performances and testing times differences between online and paper-pencil tests. An online testing tool was developed and applied in order to determine the differencies between the traditional paper-pencil tests and online tests concerning students? performances and the time they spend on tests. This tool enables to add questions which utilize an online database and which are in the form of multiple choice (with 5 or 4 options), true-false, matching, filling in the blanks, with multiple answers, with short answers, with long answers; and it also enables to prepare tests and to turn them into paper-pencil test mode. Performance test was applied with both online and paper-pencil modes on junior students at the University of Hacettepe, Department of Computer and Instructional Technologies, as part of BTÖ307 Instructional Design lesson. Besides, the online testing tool developed within the context of the study was evaluated by lecturers with respect to usability, relevance to the purpose and design. Lecturer and student questionnaires are developed to determine the opinions on the online testing tool and online tests. Results showed that there was no significant differences betweeen the performances on online and paper-pencil tests. On the other hand, the time they spent on the online test has been longer than the time they spent on paper-pencil test. Students found the online testing tool easy to use and stated that, online test medium is comfortable than paper-pencil tests. However, they complained about external noises, tiredness and focusing problems regarding the online examination mediums. Generally, lecturers have also appreciated the online testing tool?s design and they agree on the fact that it serves for its purposes.