Tissue culture and evaluation of biological activity of Solanum dulcamara L., a medicinal plant
Tıbbi bir bitki olan Solanum dulcamara L. nin doku kültürü ve biyolojik aktivitesinin değerlendirlmesi
- Tez No: 216586
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Solanum dulcamara L, yaban yasemini, in vitro kültür, biyolojik test, antibakteriyal, antitümör, Solanum dulcamara L, common nightshade, in vitro culture, bioassay, antibacterial, antitumor
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Solanum dulcamara L. (yaban yasemini) cilt hastalıkları, sigil, tümör, dolama, artrit, romatizma, nefes darlıgı, kalp rahatsızlıkları, kalın bagırsak ülserleri, göz iltihaplanmaları, sarılık ve zatüre hastalıklarında kullanılan tıbbi bir bitkidir. S. dulcamara L. için güvenilir bir in vitro çogaltım protokolü gelistirilmistir. Eksplantlar (yaprak ve yaprak sapı parçaları) çesitli hormon kombinasyonlarının bulundugu Murashige ve Skoog Minimal Organik (MSMO) ortamı içerisinde kültüre alınmıslardır. Yaprak eksplantları, yaprak sapı eksplantlarından daha fazla sayıda sürgün olusturmuslardır. En iyi gövde olusumu, yaprak eksplantlarının 3 mg/l BA ve 0.5 mg/l IAA içerdigi ortamda; yaprak sapı eksplantlarının ise 3 mg/l Kinetin ve 0.1 mg/l 2,4-D içerdigi ortamda elde edilmistir. Rejenerant sürgünler farklı düzeylerde IAA, IBA, NAA veya 2,4-D içeren köklendirme ortamlarına geçirilmistir. En fazla kök olusumu 0,5 mg/l IBA, 3 mg/l IAA ve 1mg/l IBA içeren ortamlarda gözlenmistir. Köklendirilmis bitkicikler vermikülit içeren Magenta kaplarına transfer edilmis ve 3 hafta sonunda topraga geçirilmistir. Yaban yasemini ekstraktlarının biyolojik aktiviteleri çesitli biyolojik testler kullanılarak degerlendirilmistir (antibakteriyal ve antitümör). Dört farklı bitki özütü analiz edilmistir (IM, FM, IW ve FW); in vitro yetistirilmis (IM) ve araziden toplanmıs (FM) bitki materyallerinin metanol ile olan özütleri ve in vitro yetistirilmis (IW) ve araziden toplanmıs (FW) bitki materyallerinin su ile hazırlanan özütleri. Genel olarak araziden toplanmıs ve metanol ile hazırlanmıs özütler daha etkili olmus ve S.epidermidis, S. aureus, K. pneumonia, S. typhimurium ve S. marcescens.'a karsı antibakteriyal etki göstermislerdir. In vitro yetistirilen bitki materyalleri araziden toplanan bitki materyallerinden daha az antimikrobiyal aktivite göstermislerdir. Deneylerde kullanılan dört özüt antitümor aktivite göstermis ve kontrol (su) ile karsılastırılarak elde edilen tümör inhibisyon yüzdesi % 40'dan fazla olmustur. Metanolik özüt su özütüne göre daha iyi antitümör aktivite göstermis ve araziden toplanan yaprak ve gövdeler in vitro yetistirilen bitki ve gövdelerden daha iyi sonuç vermistir.
Özet (Çeviri)
Solanum dulcamara L. (bittersweet) is a medicinal plant that has been used to treat skin diseases, warts, tumors, felons, arthritis, rheumatism, bronchial congestion, heart ailments, ulcerative colitis, eye inflammations, jaundice and pneumonia. A reliable in vitro culture protocol for bittersweet was established. Explants (leaf and petiole segments) were cultured on Murashige and Skoog minimal organics (MSMO) medium with various hormone combinations. Leaf explants formed more shoots than petiole explants. Best shoot proliferation was obtained from leaf explants with 3 mg/l BA plus 0.5 mg/l IAA and petiole explants with 3 mg/l Kinetin plus 0.1 mg/l 2,4-D. Regenerated shoots were transferred to rooting media containing different levels of IAA, IBA, NAA or 2,4-D. Most shoots developed roots on medium with 0,5 mg/l IBA, 3 mg/l IAA and 1 mg/l IBA. Rooted plants were transferred to Magenta containers including vermiculate for acclimatization. After 3 weeks, they were transferred to soil. Biological activities of bittersweet extracts were assessed using selected bench-top bioassays (antibacterial and antitumor). Four different kinds of plant extracts were analyzed (IM, FM, IW and FW); methanolic extracts of in vitro-grown (IM) and field-grown (FM) plant materials and aqueous extract of in vitro-grown (IW) and field-grown (FW) plant materials. In general, methanolic extract of field-grown leaves and stems were the most effective and showed antibacterial activity against S.epidermidis, S. aureus, K. pneumonia, S. typhimurium and S. marcescens. In-vitro grown plant materials showed less antibacterial activity than field-grown plant materials. All four extracts showed antitumor activity and the percentage inhibition was more than 40% in experiments comparing with control (water). Methanolic extracts showed better antitumor activity than water extracts and field-grown leaves and stems were better than in vitro-grown leaves and stems.