Öğrencilerin ölçme değerlendirme sürecine katılması: Akran değerlendirme ve öz değerlendirme
Involving students in the assessment process: Peer assessment and self assessment
  1. Tez No: 216942
  2. Yazar: KAZIM UYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM BIÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akran değerlendirme, Öz değerlendirme, Öğrenen özerkliği, Sunumlar, Peer assessment, Self assessment, Learner autonomy, Oral presentations
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı akran ve öz değerlendirmenin Yüksek Öğretim Hazırlık Sınıflarında uygulanabilirliğini belirlemektir. Öğretmenlerin öğrencilerini etkin bir şekilde ölçme değerlendirme sürecine dahil edip edemeyeceği sorusu akran ve öz değerlendirme çalışmalarıyla cevaplanmaya çalışılmıştır.Araştırmaya Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Hazırlık Sınıfları A ve B sınıflarında öğrenim gören 64 orta-üst düzey İngilizce bilgisine sahip öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin akran ve öz değerlendirmeye yönelik görüşlerini belirleyebilmek amacıyla akran ve öz değerlendirme eğitimi öncesinde ve sonrasında öğrencilere ölçek uygulanmıştır. Akran ve öz değerlendirme eğitimi sonrasında öğrencilerle birlikte geliştirilen akran değerlendirme formu öğrencilere dağıtılmış ve sınıf arkadaşlarının sunumlarını bu forma göre değerlendirmeleri istenmiş ve elde edilen sonuçlar öğretmenin yapmış olduğu değerlendirmelerle karşılaştırılmıştır. Akran ve öz değerlendirme eğitimi verilen A sınıfı ile hiçbir eğitim verilmeyen ve çalışma yapılmayan B sınıfı öğrencilerinin puanları karşılaştırılarak akran ve öz değerlendirmenin öğrencilerin sunum becerilerini geliştirmelerine katkısı olup olmadığı araştırılmıştır.Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 13.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öğrencilerin görüşlerinde eğitim ve uygulama öncesinde ve sonrasında fark oluşup oluşmadığını belirlemek amacıyla İlişkili Örneklemler T-testi uygulanmıştır. Öğretmen puanları ile öğrencilerin sınıf arkadaşlarının sunumlarına vermiş oldukları puanlar arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını belirlemek için Pearson Momentler Korelasyon katsayısı bulunmuştur. Son olarak ta uygulama yapılan grup ile yapılmayan gruptaki öğrencilerin sunumlardan almış oldukları puanlar arasında anlamlı bir fark olup olmadığını bulmak için İlişkisiz Örneklemler T-testi uygulanmıştır.Elde edilen bulgulara göre öğrencilerin akran ve öz değerlendirmeye karşı olumlu görüş bildirdikleri saptanmıştır. Yapılan eğitim ve uygulamalar öğrencilerin görüşlerinde anlamlı bir fark yaratmış ve öğrencilerin akranlarını ve kendilerini değerlendirmeye istekli oldukları sonucuna varılmıştır. Ayrıca, akranlarının puanları ile öğretmen puanları arasında yüksek korelasyon bulunmuştur. İki grubun karşılaştırılmasından çıkan sonuç ise anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the feasibility of peer assessment and self assessment in prep classes of Higher Education Institutions. The question of whether teachers can involve their students in the assessment process or not is tried to be answered through peer assessment and self assessment.64 intermediate level students studying at A and B classes of Preparatory School of Abant İzzet Baysal University during 2007-2008 Academic Year joined the study. Students in Class A were given a scale before and after peer assessment and self assessment training and their opinions about these two types of assessment were sought. After training period, students were provided with a peer assessment form to assess their peers? oral presentations and the results obtained were compared to teacher?s. And then, the grades that students in Class A and Class B got from their oral presentations were compared to determine whether peer assessment has a positive effect on students? oral presentation performance.The data gathered at the end of the study were analyzed by using SPSS 13.0 statistical program. To determine the significance of the change in students? opinions before and after training paired samples t-test was used. Pearson correlation coefficient was the technique which was used to correlate students? peer assessment results and teacher assessments. Finally, independent samples t- test was used to determine whether there was a significant difference between the groups? success of oral presentations.According to the findings, students have positive opinions about peer assessment and self assessment and they are willing to peer assess their classmates. Also, it was found that the correlation between teacher ratings and peer assessment ratings of oral presentations was high. Students are able to peer assess their classmates accurately if necessary training and practice are provided. When two groups were compared, it was clear that there was a difference between the oral presentation success of two groups but the difference wasn?t significant.