Adana il merkezinde sokakta çalışan çocukların beslenme alışkanlıkları ve beslenme durumu
The nutrition habits and situations of children working on streets in Adana city center
  1. Tez No: 217382
  2. Yazar: GÖKHAN KESMEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sokakta çalışan çocuklar, beslenme alışkanlıkları, beslenme durumu, Children working on the streets, nutrition habits, nutrition situation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, sokakta çalışan çocukların beslenme alışkanlıkları ve beslenme durumlarını saptamak amacıyla T.C. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı Adana 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi'ne kayıtlı 9-17 yaşları arasında sokakta çalışan 160 erkek çocuk üzerinde yürütülmüştür. Sokakta çalışan çocukları yaş ortalaması 14,73±0,15, boy uzunluğu ortalaması 153,80±0,01cm, ağırlıklarının ortalaması ise 47,00±0,19 kg'dır. NCHS (National Center For Health Statistics) standartları kullanılarak yapılan Beden Kitle İndeksi (BKI) değerlendirmesinde, sokakta çalışan çocukların %80,60'ının normal sınırlar içinde olduğu saptanmıştır. Sokakta çalışan çocukların %95,00'nin ailesi ile birlikte yaşadığı, %46,50'sinin okula devam ettiği, %7,50'sinin ise hiç okula gitmediği bulunmuştur. Sokakta çalışan çocukların %45,62'sinin sokakta yaptıkları işlerden aylık olarak 150 YTL ve altında, %5,63'ünün ise 350 YTL ve üstünde kazandıkları tespit edilmiştir. Sokakta çalışan çocukların %38,12'sinin sokakta çalışmaya 7-9 yaşlarında başladığı ve sokakta en fazla yaptıkları işlerin sırasıyla simit satıcılığı (%34,18), kağıt ve çöp toplayıcılığı (%32,50), mendil-çiçek-sakız vb. satıcılığı (%12,50), ayakkabı boyacılığı (%10,62) ve pazarda taşıyıcılık (%10,00) olduğu saptanmıştır. Sokakta çalışan çocukların çalışma nedenleri incelendiğinde, aile gelirine katkıda bulunma (%58,75), para biriktirme (%13,75), ailenin zorlaması (%11,25), kendi ihtiyacını karşılama (%7,50), ailenin borcunu ödeme (%5,00) ve iş ve meslek öğrenme nedeniyle (%3,75) çalıştıkları tespit edilmiştir. Sokakta çalışan çocukların %54,40'ının öğün atladığı, atlanılan öğünler arasında %42,53 oranı ile kahvaltı öğününün birinci sırada yer aldığı saptanmış olup, öğün atlama gerekçesi olarak çalışma nedeni ile zamanlarının olmaması (%40,23) şeklinde ifade etmişlerdir. Sokakta satılan yiyeceklerden döner, şalgam suyu, hamur tatlıları aynı oranda (%23,00) tüketilmektedir. Sokakta çalışan çocukların yiyecekleri tüketim sıklığına göre hesaplanan, yüzde tüketim puanları sırasıyla peynir (87,75), yumurta (70,13), süt (27,13), et (28,50), balık (12,68), patates (65,63) ve pirinç (64,50) olarak bulunmuştur. Bir günlük besin tüketim durumlarına göre toplam enerji, protein, karbonhidrat, A vitamini, C vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ortalaması sırasıyla 1775±650,59 kkal, 56,73±20,84 g, 282,66±107,37 g, 369,40±386,16 mcg, 36,87±40,8 mg, 377,68±163 mg, 795,42±250,70 mg, 8,66±3,74 mg olarak saptanmıştır. Sokakta çalışan çocuklar, DRI'ya göre günlük tüketilmesi önerilen enerjinin ortalama olarak %60,46±21,99'unu, proteinin %121,35±46,37'sini, C vitaminin %56,66±67,52'sini, kalsiyumun %29,05±12,53'ünü tüketmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out on 160 boys of between 9 and 17 years old who were registered to Republic of Turkey, Adana 75th Year Child and Youth Center related to Social Facilities and Child Protection Establishment in order to determine the nutrition habits and situations of children working on streets. The average age of those children working on the streets was 14,73±0,15 the average of height was 153,80±0,01 cm and that of weight was 47,00±0,19 kg. It was determined that 80,60% of those children working on the streets were among normal limits in the evaluation of Body Mass Index (BMI) by using standards of NCHS (National Center For Health Statistics). 95,00% of these children were living with their families and 46,50% of them were going to school whereas 7,50% of them have never gone to school. It was also determined that 45,62% of these children working on the streets were earning 150 YTL and less monthly at the end of their works and 5,63% of them were earning 350 YTL and above. 38,12% of these children have started working at the ages between 7 and 9. The most preferred jobs on the streets were determined as bagel selling (34,18%), collecting paper and waste (32,50%), handkerchief-flower-chewing gum, etc. selling (12,50%), shoe-painting (10,62%), being a carrier in the market (10,00%), respectively. When the reasons for working of children on the streets were examined, it was determined that they were working for the purposes of having contribution for the family income (58,75%), saving money (13,75%), since their families requested (11,25%), providing their own requirements (7,50%), paying debts of their families (5,00%) and learning a job and an occupation (3,75%). 54,40% of the children working on the streets leaved out a meal and 42,53% of them mostly leaved out their breakfast and they expressed this situation as due to working having no time for a meal (40,23%). Rolling meat, turnip juice and dough delights were consumed with 23,00% among other foods which were on sale on the streets. The frequency points of consuming foods for these children were determined as cheese (87,75), egg (70,13), milk (27,13), fish (12,68), potato (65,63), rice (64,50), respectively. Daily food consuming situations as average of total energy, protein, carbonhydrate, vitamin A, vitamin C, calcium, phosphorus and iron were given as 1775±650,59 kcal, 56,73±20,84g, 282,66±107,37g, 369,64±386,16 mcg, 36,87±40,80 mg, 377,68±163 mg, 795,42±250,70 mg, 8,66±3,74 mg, respectively. According to DRI, the children working on the street purchase 60,46±21,99% of energy, 121,35±46,37% of protein, 56,66±67,52% of vitamin C, 29,05±12,53% of calcium amount that are recommended to daily intake.