Afyon ve çevresi ilk Tunç Çağı kültürleri
Early Bronze Age cultures in Afyon and its vicinity
  1. Tez No: 217399
  2. Yazar: SALİH KAYMAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖZDEMİR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar Bölgesi, ilk Tunç Çagı Kültürleri, keramik, çanak-çömlek, yüzey arastırmaları, Afyonkarahisar region, Early Bronze Age Cultures, Pottery, Ceramic, Archeological Survey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Arastırma konumuz olan Afyonkarahisar ve çevresi bugün oldugu gibi eskiçaglarda da önemli bir geçis noktası özelligini tasımaktaydı. Biz burada bölgenin ilk Tunç Çagı'na ısık tutmaya çalıstık. Yine Afyonkarahisar ve onunla aynı kültür özelliklerine sahip bölgeler arasında karsılastırmalı degerlendirmeler yaptık. Yapılan bu degerlendirmeler arkeolojik yüzey arastırmalarından elde edilen materyallerden (Çanak-çömlek) yapılmıstır. Bu tez çalısmasında kullanılan çanak-çömlek örnekleri, Afyonkarahisar bölgesinde yapılmıs olan arkeolojik yüzey arastırmalarında (2002-2006) elde edilen malzemeler arasından seçilmistir. Seçilen bu örnekler; hamur katkısı ve rengi, astar rengi, pisme derecesi, açkılama teknigi ve üzerlerindeki bezemeler bakımından degerlendirmeye alınmıstır. Degerlendirmeye alınan bu örnekler çevre kültürlerin keramikleri ile karsılastırmalı olarak incelenmistir. Ayrıca tarihsel bir süreç içinde ilk Tunç Çagı kültürleri hakkında bilgiler de vermeye çalıstık. Bu bilgilerin verilme amacı tez konumuzu olusturan Afyonkarahisar kültürünün daha iyi anlasılmasıdır. Bu çalısmanın en önemli amaçlarından birisi, Afyonkarahisar ve Çevresinde yapılmıs ve yapılacak olan arastırmalara katkı saglamaktır.
Özet (Çeviri)
Our study subject Afyonkarahisar and its vicinity was an important crosspoint in the ancient period as it is at present. We have in this work, tried to throw light over the region?s Early Bronze Age cultures. Furthermore we have done comparison between this region and regions with similar cultural characteristics. The materials which are used in this evaluation are findings (pottery sherds) from the survey researches in the area. Also the selected groups belong to surveys done between 2002-2006. Clay color, tempering, slipping, firing, burnishing and decoration have been watched out during the study of these findings. In the ?history? part, we have tried to give a glimpse on Afyonkarahisar?s history, with a historical background, so we could understand the archeological material and culture better. The aim with this work, is to be a contribution to studies done and to the researches which will be done in the mentioned region.