İşbirlikli öğretim yönteminin 8. sınıf öğrencilerinin matematik dersi 'permütasyon ve olasılık' konusunda akademik başarı ve kalıcılık düzeylerine etkisi
The effect of cooperative learning method on the academic success and recall levels of 8th grade students in 'permutation and probability' subject
- Tez No: 218075
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SIRRI AYDINTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme, Matematik Öğretimi, Kalıcılık Düzeyi, Cooperative Learning, Mathematics Teaching, Recall Levels
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu deneysel araştırmada, ilköğretim sekizinci sınıflarda, permütasyon ve olasılık konusunun, işbirlikli öğretim yöntemi ve geleneksel öğretim yöntemi ile işlenmesinin, öğrenci başarısı ile öğrencilerin hatırda tutma düzeylerine etkileri incelenmiştir.Deneysel yöntemin, öntest-sontest kontrol gruplu modelinin kullanıldığı araştırma, 2006- 2007 eğitim öğretim yılının ikinci yarıyılında, Kırıkkale ili Sulakyurt ilçesindeki Cumhuriyet İlköğretim Okulu'ndan 30, Hakim Mehmet Çakıroğlu İlköğretim Okulu'ndan 34 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada bir deney, bir kontrol grubu kullanılmıştır. Ölçme aracı olarak geliştirilen başarı testi her iki gruba da ön test, son test ve kalıcılık testi olarak uygulanmıştır.Araştırmanın sonucunda, akademik başarı açısından, işbirlikli öğretim yönteminin geleneksel öğretim yöntemine göre daha etkili olduğu ve deney grubundaki öğrencilerin öğrendikleri konuyu daha uzun süre hatırladıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE EFFECT OF COOPERATIVE LEARNING METHOD ON THE ACADEMIC SUCCESS AND RECALL LEVELS OF 8th GRADE STUDENTS IN PERMUTATION AND PROBABILITY SUBJECTMelihan ÜNLÜMaster Thesis, Middle School Mathematic TeachingSupervisor:Yrd. Doç. Dr. Sırrı AYDINTANFebruary-2008In this experimental research, in 8th classes, the effect of being studied the permutation and probability subject with cooperative learning method and traditional teaching method on the success and recall levels of 8th grade students, is analysed.The research in which the model of experimental technique with pre-test and post-test control group is used, is conducted on 30 students from Cumhuriyet Primary School and 34 students from Hakim Mehmet Çakıroğlu Primary School in Sulakyurt District of Kırıkkale Province in the second semester of 2006?2007 education year. In the research, an experiment and a control group is used. The academic success test which is developed as a measuring device, is applied to both two groups as pre-test, post-test and permanence test.In the result of the research, it is concluded that the cooperative learning method is more effective than the traditional learning method on the academic success and the students in the experimental group recall the subject that they learned longer time.