Tahakkuk esaslı devlet muhasebesinin getirdiği yenilikler ve muhasebe uygulamalarına etkisi
The innovations of the accrual basis public sector account and its effects to the account applications
  1. Tez No: 218355
  2. Yazar: HÜSEYİN ENGİN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. REMZİ ÖRTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Public Sector Account, Cash Basis, Accrual Basis, Financal Statements, Financal Transparency
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 2006 yılında tüm maddeleriyle yürürlüğe girmesiyle birlikte mali sistemin bir çok alanında değişim meydana gelmiştir. Bunun en önemli ayaklarından biri de nakit esaslı devlet muhasebesinden tahakkuk esaslı devlet muhasebe sistemine geçilmesidir. 1995 yılında ilk çalışmalarına başlanan ve 2006 yılında tüm idarelerde uygulanmaya başlanan tahakkuk esaslı devlet muhasebesi sisteminin mali sisteme ne gibi bir yarar sağladığı, ne gibi eksiklikleri olduğu ve uygulamada karşılaşılan sorunların tespiti amaçlanarak bu tez çalışması yapılmıştır. Bu amaçla devlet muhasebesinde uygulanan kayıt yöntemleri incelenerek Türkiye' de uygulanmış olan nakit esaslı devlet muhasebesinin yarattığı sorunlar ele alınmış ve tahakkuk esaslı devlet muhasebesine geçilmesiyle birlikte muhasebe sisteminde ortaya çıkan değişim ve yenilikler incelenmiştir. Tahakkuk esaslı devlet muhasebesinin uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ayrıca ele alınarak incelenmiştir. Sonuç olarak devlet muhasebesinde köklü değişiklikler öngören ve uygulamaya yeni başlanan bir muhasebe sisteminde sorunlarla karşılaşılması kaçınılmazdır. Zaman içerisinde bu sorunların aşılacağı ve daha etkin bir mali yönetimin sağlanacağı kanaatindeyimAnahtar Sözcükler1.Devlet Muhasebesi2.Nakit Esası3.Tahakkuk Esası4.Mali Tablolar5.Mali Saydamlık
Özet (Çeviri)
In 2006, having entered into force, The Public Financal Management and Control Law completely with its all articles, there have been changes in many fields of financal system. One of the most important changes is the transformation of the public sector account from the cash basis to the accrual basis. The aim of this thesis is to explain the accrual system?s benefits to the financal system and its deficiencies and the problems can be encountered in the implementation of the accrual system of which workings was started in 1995 and have been in rule in all public sector entities since 2006.For this purpose, analysing the recognition methods in the public sector account, the problems growing out of the cash basis public sector account were studied and innovations and changes in the implementation of accrual basis public sector account were analised. The problems in the application of accrual basis public sector account are studied separetely.In conclusion, it?s inevitable to encounter the problems in the implementation of a new account system while making structural changes in the public sector account. My opinion is that these problems will be passed and a more effective financal management will be formed in the course of time.