Katılım fonlarının sigortalanması
Insurance of participation funds
  1. Tez No: 218410
  2. Yazar: CEBRAİL CEM ALICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BATTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sigortacılık, İşletme, Law, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Participation Fund Insurance, Security Fund, Deposit Insurance, Saving Deposit Insurance Fund, Participation Bank
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Katılım Fonlarının Sigortalanması, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2008.Katılım bankaları, ülkemizde yirmi yıl süreyle özel finans kurumları adıyla faaliyette bulunmuş ve 2005 yılında çıkarılan Bankacılık Kanunu ile bu kurumların isim ve unvanları katılım bankası olarak değiştirilmiştir. Katılım bankalarında, özel cari hesap ve katılma hesabı olmak üzere iki türlü hesap bulunmaktadır. Bu hesaplardaki paralar da katılım fonu olarak ifade edilmektedir. Katılım fonları için 2001 yılına kadar herhangi bir sigorta güvencesi söz konusu değildi. Ancak 2001 yılında ülkemizde yaşanan mali krizden etkilenen bir özel finans kurumunun faaliyet izninin kaldırılması, bazı hesap sahiplerinin mağdur olmasına neden olmuş ve bu kurumlar için de sigorta gereksinimi ortaya çıkmıştı. Bunun sonucunda 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nda değişiklik yapılarak 2002 yılında katılım fonlarını sigortalamak üzere Güvence Fonu adıyla yeni bir müessese kurulmuştur.Güvence Fonu, 2005 yılında çıkarılan Bankacılık Kanunu ile kaldırılarak katılım fonları mevduatla birlikte Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından sigortalanmaya başlamıştır. Ancak bu durum katılım fonlarının ve özelliklede bu fon içindeki katılma hesaplarının işleyiş yapısına uymamaktadır. Çünkü katılma hesapları kâr ve zarar ortaklığına göre çalışan hesaplar olup bu hesaplarda anapara garantisi de yoktur. Katılma hesaplarının bu şekildeki işleyiş farklılığından dolayı mevduattan ayrı olarak sigortalanması gerekmektedir. Ayrıca bu hesapların mahiyetine uygun olarak risk ayrımı yapılarak ve önceden olduğu gibi Güvence Fonu tarafından sigortalanması gerekmektedir.Anahtar Kelimeler :1.Katılım Fonu Sigortası2.Güvence Fonu3.Mevduat Sigortası4.Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu5.Katılım Bankası
Özet (Çeviri)
Insurance of Participation Funds, Master thesis, Ankara, 2008.More than 20 years, Participation banks, have operated under the name of special finance institutions. After the banking law of 2005 the name and the title of these institutions have been changed as Participation bank. There are two types of accounts as special current accounts and participation accounts. The Money in these accounts named as Participation fund. There was no insurance on Participation funds until 2001. However, revoking of the licenses of one of the Special Finance Institutions which was affected by the economic crises of 2001 led to suffering of some of the account holders and the need for insurance of these institutions aroused. Therefore, the banking law of 4389 has been revised in 2002 and a new institution under the name of Security Fund was established in order to insure share funds.Security fund has been abolished by the revision of banking law in 2005 and Participation funds together with deposit accounts started to be insured by Saving Deposit Insurance Fund. However, this situation is not compatible with the operational structure of Participation fund accounts. These Participation fund accounts operates with the profit-loss bases. So, there is no warranty of capital. Participation fund accounts should be insured separately from deposit since these accounts have operational differences. In addition, these accounts should be insured by Security Fund as before, by making risk assessment according to content of the accounts. .