Kavram karikatürlerinin kavram yanılgılarının tespitinde ve giderilmesinde kullanılması:Düzgün dairesel hareket
Uniform circular motion:The use of concept cartoons in the identification of misconceptions and the elimination of misconceptions
  1. Tez No: 218462
  2. Yazar: İSMAİL YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM KANDİL İNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Karikatürü, Fizik Eğitimi, Kavram Yanılgıları, Düzgün Dairesel Hareket, Concept cartoon, physics education, misconceptions, uniform circularmotion
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bilgi çağında, bilgiyi doğru anlamak ve yorumlamak için öğrencinin öğrenme sürecinde aktif olarak yer alması gerekir. Bilginin öğrenci tarafından yapılandırılmasını sağlamaya yönelik yöntem ve teknikler geliştirilmelidir.Bu çalışmada öğrencinin motivasyonunu, etkileşimini artıran kısaca anlamlı öğrenmelerini sağlayabilecek görsel araçlardan kavram karikatürleri kullanılmıştır.Araştırmanın birinci kısmında, yapılandırmacı yaklaşıma göre hazırlanan kavram karikatürleri ile öğrencilerin düzgün dairesel hareket konusuyla ilgili kavram yanılgılarının tespiti amaçlanmıştır. Aynı amaçlı tespit üç aşamalı test kullanılarak ta kontrol edilmiştir. Elde edilen verilerin analizi yapıldığında kavram karikatürlerinin kavram yanılgılarını tespit etmede kullanılabileceği sonucu elde edilmiştir.Çalışmamızın ikinci kısmında, öğrencilerde tespit edilen kavram yanılgılarının, kavram karikatürleriyle giderilmesi amaçlanmıştır. Bu kısımda deney grubuna, kavram karikatürleriyle kavram yanılgılarını gidermeye yönelik ders anlatımı yapılarak, kontrol ve deney gruplarına son test uygulanmış, elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Uygulamanın deney grubu lehine kavram yanılgılarını gidermekte etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the era of science it is necessary for the student to play an active role during the school education in order to understand and to interpret knowledge in the right way. It is of great importance to develop methods and techniques to enable the student to modulate the knowledge.In this study we used concept cartoons in order to develop a better motivation of the student as well as to enable learning by understanding.In the first part of our study, it?s aimed with the help of concept cartoons, which has been designed according to the constructivism approach, to identify the misconception of the student concerning straight circle movement. We used and controlled this test in three phases. The analysis of the data showed that concept cartoons can be used in order to identify misconceptions.In the second part of our study, we tried to eliminate the misconception of the students by using concept cartoons in our lessons. We tested control and test groups and compared the results we achieved. The practice of our study showed that concept cartoons influences the elimination of misconception.