Hidrografya konularının öğretiminde aktif öğrenme temelli bir model( ortaöğretim 10. sınıf örneği )
A model based on active learning for teaching of hidrograghy issues( sample for secondary education,class 10)
- Tez No: 218905
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN GÜNGÖRDÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Active Learning, Traditional Training, Geography Teaching
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırmanın amacı, Coğrafya dersinde Hidrografya ( Sular Coğrafyası ) konularının aktif öğrenme yöntemlerinin ve geleneksel öğretimin, öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkilerini incelemektir.Araştırma 2007 ? 2008 öğretim yılının güz yarıyılında Ankara ili Çankaya ilçesindeki bir ortaöğretim okulunda; 69öğrencilik deney grubu, 63 öğrencilik kontrol grubu olmak üzere toplam 132 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir.Araştırmada kontrol gruplu, öntest - sontest deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmada deney grubunda aktif öğrenme teknikleri, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma, orta sosyo - ekonomik düzeye sahip bir ortaöğretim kurumunda yapılmıştır. Araştırma denekleri, çalışmaya gönüllü olarak katılan öğretmenin öğrencileri arasından random ( rastgele ) yöntemle seçilmiştir.Araştırmanın verileri, başarı testi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi kullanılmıştır.Sonuç olarak başarı testi sontest puanları açısından, aktif öğrenme yöntemlerinin uygulandığı deney grubunun başarı sontest puanlarının aritmetik ortalaması, öğretmen merkezli geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubunun başarı sontest puanlarının aritmetik ortalamasından yüksek bulunmuştur. Böylece aktif öğrenme yaklaşımının öğrencilerin coğrafya dersine ilişkin başarıları üzerinde öğretmen merkezli geleneksel öğretime göre daha etkili olduğu belirlenmiştir.Anahtar kelimeler : Aktif Öğrenme, Geleneksel Öğretim, Coğrafya Öğretimi
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to study the impacts of active learning methods and traditional training of hydrographia ( geography of waters ) in Geography Lesson on academic performance of students.This research is implemented to 132 students totally - 69 students experiment group, 63 students control group- in a high school in Çankaya district in Ankara during Autumn term in 2007-2008 Academic Year.Pretest-final test experimental research model with a control group is used in this research. Active learning techniques in experiment group and traditional teaching methods in control group are implemented in this research. It is realized in a high school which has medium social-economic level. Subjects are chosen randomly among the students of volunteer teacher.Data of the research is collected by success test. While analyzing the data, arithmetic average, and standard deviation-test are used.As a result it is found that arithmetic average of success final-test points of experiment group trained by active learning techniques is higher than the arithmetic average of success final-test points of control group trained by teacher-centered traditional methods. Thereby, it is concluded that active learning approach is more efficient than teacher-centered traditional approach on success of students in geography lesson.