İlköğretim 7. sınıflarda matematik dersi ?1.dereceden bir bilinmeyenli denklemler konusunda? aktif öğrenme temelli etkinliklerin öğrenci başarısına etkisi
The effect of active learning based activities related to ?first degree equations with one unknown? on the students? success rate at the seventh grade in primary school
  1. Tez No: 218909
  2. Yazar: FATMA ŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZİ SÖNMEZ, YRD. DOÇ. DR. MELEK ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mathematic, Mathematic Education, Active Learning Method, Traditional Teaching Method
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırma; İlköğretim 7.sınıflarda matematik dersinde I.dereceden bir bilinmeyenli denklemler konusunun geleneksel yöntemden farklı olarak oluşturulan aktif öğrenmeye dayalı etkinliklerle hazırlanan öğretimin öğrenci başarısına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın temel amacı ilköğretim 7.sınıflarda matematik dersinde ?I.Dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler? konusunda aktif öğrenme temelli etkinliklerin öğrenci başarısına etkisini saptamaktır.Bu araştırma öğrenci merkezli olup her öğrencinin aktif katılımını gerektiren bir öğrenme yaklaşımının etkisini ölçmeye yöneliktir. Bu amaçla, araştırmanın başlangıcında ilgili kaynaklar taranıp, gerekli bilgiler elde edildikten sonra bir araştırma projesi hazırlanmıştır. Araştırmada, tez projesinde belirtildiği gibi ?farklı kontrol gruplu ön test-son test modeli? kullanılmıştır.Araştırma, matematik dersini aynı öğretmenden alan iki farklı sınıfa uygulanmıştır. Deney grubu 29, kontrol grubu 28 öğrenciden oluşturulmuştur. Deney grubuna aktif öğrenme yöntemi ile kontrol grubuna ise geleneksel yöntemle ders işlenmiştir.Veri toplama aracı olarak, öğrencilere anlatılan konuyla ilgili başarı testi hazırlanmış ve her iki gruba deney öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez uygulanmıştır. Sorular çoktan seçmeli olup, kazandırılması hedeflenen davranışları kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Başarı testinin hazırlanması aşamasında uzman görüşüne başvurulmuş, testin madde analizi, geçerlilik ve güvenirlilik incelemesi yapılmıştır. Daha sonra uygulamaya geçilmiştir.Verilerin çözümlemesi aşamasında, grupların ortalama puanları arasındaki fark t-testi ile sınanmıştır. Araştırma sonucunda; aktif öğrenme yöntemi ile öğretim yapılan öğrencilerin, geleneksel yöntemle öğretim yapılan öğrencilere göre daha başarılı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca aktif öğrenme yönteminin öğrencileri derse daha iyi motive ederek, öğrencilerin başarısını ve derse olan ilgisini arttırdığı görülmüştür.Anahtar Sözcükler (Kelimeler): Matematik, Matematik Öğretimi, Aktif Öğrenme Yöntemi, Geleneksel Öğretim Yöntemi
Özet (Çeviri)
This study is implemented to identify the effect of active learning-based activities, which were prepared differently from traditional method related to the subject ?first degree equations with one unknown? at mathematics lesson at seventh grade at primary school, on the seventh grade students? success rate at primary school. The main objective of the study is to identify the effect of active learning based activities related to the subject ?first degree equations with one unknown? on the students? success.This study is student-centered and is aimed to the effect of a learning aproach which needs active participation of every student. For this aim, at the beginning of the student after getting necessary information by scanning related resources, a research project was prepared. As mentioned in the thesis project in the study Erdemli Menduh Yılmaz Türkoğlu Primary Pchool in the town of Erdemli in the city of Mersin in 2006?2007 education year.The study was applied to two different classes which were taught mathematic by the same teacher. Experimental group was consisted of 29 students and control group was consisted of 28 students. Active learning method and traditional method were applied to the experimental group and the control group, respectively.As a data collect instrument, an achivement test was prepared with related subject fort he students and was applied to both groups twice before and after the experiment. The items consisted of multiple-choice; they were prepared covering the objective behaviours. In the process of preparation of the achivement test, expert opinion was consulted; examining of the item analysis, reliability and validity of the test was done. After that, it was put into practice.In the process of data analysis, the difference between the mediation points of the groups were tested through t-test. In the result of the study, the active-learning method is identified to be more successful than the traditional method. In addition, the active-learning method increases students? success rate and their interest in the lesson by motivating them.