Türkmen Türkçesinde tasviri fiiller üzerine örnekli çalışma
Descriptive verbs of Turkmen language
- Tez No: 218951
- Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH KİRİŞÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tasvir Fiilleri, Fiil, Türkmen Türkçesi, Türk Lehçeleri, Türkmence Fiiller
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Tezimizde Türkmen Türkçesinde tasvir fiilleri üzerinde örnekli çalışma yaptık. Türk lehçeleri tasvir fiilleri bakımından oldukça zengindir: Tasvir fiilleri, Türkçe'nin ifade gücünün ne kadar zengin olduğunu gösterir.Çalışmalarımız esnasında bu konuyla ilgili çok az çalışmanın yapılmış olduğunu ve birçok meselenin tam anlamıyla aydınlatılamadığını gördük. Tasvir fiillerinin semantik, isimlendirme ve sayı bakımından tutarlı bir biçimde gruplandırılmadığını gördük.Biz tezimizde yirminci yüzyılda yazılmış olan üç eserdeki tasvir fiillerini tespit ettik. Türkmen gramercilerinin konuyla ilgili görüşlerini tespit ettik ve bunları da Türkiye Türkçesiyle karşılaştırdık. İkisi arasındaki benzer ve farklı yönleri gösterdik. Metinlerde tespit ettiğimiz tasvir fiillerini ifade ettiklri anlamlara göre gruplandırdık. Gerek Türkiye Türkçesi gerekse Türkmen Türkçesinde yeterli çalışma yapılmadığı için çalışmamız sırasında sıkıntı çektik. Yapılacak olan yeni çalışmaların tasvir fiilleri konusuna katkı sağlayacağını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
In the present thesis, we have provided an anological study on the descriptive verbs of Turkmen Turkish Language. Turkish Languages have great amount of descriptive verbs. Descriptive verbs demonstrate the phraseological richness of Turkish Language.During our studies, we also have found out that there were very few studies on this subject and most of the questions were not brought into the light.Also we have seen that descriptive verbs were classified consistently as regards to semantic, denomination and quantity.In the present thesis, we determined the descriptive verbs in three literature works which were written in twentieth century. We analized the arguments of Turkmen Grammarians and compared them with Turkey?s Turkish. We demonstrated similarities and differences between them. the Descriptive verbs which have been determined in the texts, were classified according to their meanings. During our study, because of the fact that there were not enough studies that proived both in Turkish and Turkmen, we had difficulties.We hope that the new studies to be provided in the future, would contribute the subject Descriptive verbs.Key Words1-Descriptive Verbs2-Turkmen Languages3-Turkmen Grammar4-Turkısh Grammar5-Turkmen Verbs