Marshall planı filmler (1948-1953): Türkiye örneği
Marshall plan films (1948-1953): The example of Turkey
  1. Tez No: 218985
  2. Yazar: İREN DİCLE AYTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORKMAZ ALEMDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Marshall Planı, İkinci Dünya Savaşı, Türkiye, Sinema, Propaganda, Marshall Plan, Second World War, Turkey, Cinema, Propaganda
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Marshall Planı, bir yandan II. Dünya Savaşı sonrası ekonomi ve siyaset alanlarında uluslararası ölçekte bir yeniden yapılanmanın aracı olarak iş görürken, diğer yandan da Plan kapsamında yürütülen propaganda çalışmalarıyla Avrupa'nın Amerikan idealleri yönünde yeniden şekillendirilmesi için kökten bir tutum ve zihniyet değişikliğinin sağlanması amaçlanmıştır. Marshall Planı propagandasının en önemli araçlarından biri ise Plan için çekilen ve katılımcı ülke halklarına gösterilen filmler olmuştur.ABD'de gösterimi 1990'a kadar yasak olan ve Marshall Planı'nın sona ermesinin ardından diğer ülkelerde de arşivlere kaldırılan bu filmler, 2004 yılında düzenlenen ?Demokrasi Satmak? başlıklı turla yeniden günışığına çıkarılmışsa da halen yeterli düzeyde inceleme konusu edilememiştir. Bu çalışmanın konusu ise, Türkiye'ye özgü bir araştırması daha önce hiç gerçekleştirilmemiş olan bu filmlerin ülkemiz için yapılanları ile uluslararası gösterim için hazırlanıp ülkemizde de gösterilenlerinin incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
While Marshall Plan has served for the restructuring of the international economy and politics after the Second World War, a large propaganda campaign has also been executed within the Plan in order to channel attitudes and mentalities of the Europeans in the direction of American ideals. One of the most effective media of the Marshall Plan propaganda which has been used for this purpose was films that have been produced and screened within the Plan.These films whose exhibition in the USA had been forbidden until 1990s and who have been forgotten in the archives in other countries after the Plan, have been brought to light by the international tour ?Selling Democracy? at 2004. However, they have not been examined at an adequate level so far. Moreover, a research on this subject peculiar to Turkey has never been studied. The subject of this thesis is to make a research of Marshall Plan films which have been produced specifically for Turkish audiences and the others which have been produced for international exhibition and screened also in Turkey.