Otel işletmelerindeki bölüm yöneticilerinin stresle başa çıkma yollarının ve kontrol odaklarının belirlenmesi: Ankara ili uygulaması
An assessment of control locus and stress coping methods applied by department managers of the hotels: In Ankara
- Tez No: 219053
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BURHAN ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stresle başa çıkma, kontrol odağı, Coping with the stress, locus of control
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırmada; Ankara'daki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerindeki bölüm yöneticilerinin stresle başa çıkma yöntemlerinin ve sahip oldukları kontrol odağı türlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmanın evrenini Ankara'daki 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerindeki bölüm yöneticileri oluşturmaktadır. Evreni 126 yöneticiden oluşan örneklem grubu temsil etmektedir. Bilgi toplama aracı olarak kişisel özellikleri belirlemeye yönelik sorulardan oluşan form, stresle başa çıkma tarzları ölçeği ve kontrol odağı ölçeğinden oluşan anket formu kullanılmıştır. Anket formundan elde edilen verilerin frekans ve yüzde dağılımları tablolaştırılarak verilmiş, yöneticilerin kişisel özellikleri, stresle başa çıkma yaklaşımları ve kontrol odağı türleri arasında bir farklılık olup olmadığı ise 0,05 anlamlılık seviyesinde t-testi, Tukey testi ve varyans analizi ile test edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre;1.Araştırmaya katılan yöneticilerin çoğunluğu stresle başa çıkmada aktif başa çıkma tarzını kullanmakla birlikte yine çoğunluğu iç kontrol odağı türüne sahiptirler.2.Yöneticilerin cinsiyet ve aylık gelir durumları dışında kalan diğer kişisel özellikleri ile stresle başa çıkma davranışları arasında anlamlı bir farklılık söz konusudur.3.Yöneticilerin iç ya da dış kontrol odağına sahip olma durumlarına göre stresle başa çıkma yaklaşımları ve tarzları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.Araştırma sonunda da elde edilen bulgular ve sonuçlara dayalı olarak araştırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims at assessing the control locus and stress coping methods as applied by the department managers in the 4 and 5 star hotel enterprises in Ankara.The sample group to be examined in this research consists of 126 department managers of 4 and 5 star hotels in Ankara. The means for data gathering include the questionnaire about individual characteristics, a stress coping methods scale and a control locus measurement. The frequency and percentage of data obtained from the questionnaire are shown in data tabulation. Contrasts in the individual characteristics of the managers and their understanding of stress coping methods were analyzed by the t-test, Tukey test and a variance analysis with a significance level of 0,05.According to the results of the research;1.Most of the samples in order to cope with stress make use of the active stress coping method and have an internal control locus.2.Apart from the managers? gender and income a significant dissimilarity was determined between their stress coping behaviors and their other individual features.3.The results ascertained a significant dissimilarity between the stress coping approaches and styles that changed according to an internal or external control locus.The conclusion chapter includes suggestions in concordance with the findings and results obtained from the research.