Yabancı dil olarak Almanca ögretiminde beden dilinin önemi ve işlevi- uygulamalı bir çalışma
The importance of using body language in teaching of German as a foreign language - pratical activity
- Tez No: 219122
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİNNUR CANGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Almanca ögretimi, Sözlü iletisim, Sözsüziletisim, Beden Dili, The teaching of German as a foreign language, verbal communication, non-verbal communication, body language
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalısmada yabancı dil olarak Almanca derslerinde kültür aktarımı ilebirlikte beden dili ögretiminin de son derece önemli oldugu vurgulanmaktadır.Yabancı bir dili ögrenmenin temelinde yatan gereksinim karsılıklı anlasmaoldugundan çalısmanın ilk bölümünde iletisim konusu ayrıntılı olarak elealınmaktadır. Daha sonra sözlü- sözsüz iletisim ve beden diline geçis yapılarakyabancı dil derslerinde beden dilinin nasıl ögretilebilecegi üzerinde durulmustur.Çalısmanın son kısmında stanbul'da Özel bir Lise'de yapılan uygulama yeralmaktadır. Ögrencilerle yapılan Almanca dersinde, çalısmanın konusuna iliskinmetinler seçilerek hem görsel hem de ögrencilerin aktif olarak içerisinde yer aldıklarıuygulama dersleri gerçeklestirilmistir. Sonuç olarak yabancı dil derslerinde kültüraktarımının oldugu kadar o kültüre baglı olarak beden dili hareketlerin de aktarımınınönemli oldugu, birbirlerinin beden dilini bilmeyen insanların birbirlerini yanlısanlamalarından dolayı problemler yasayabilecekleri ortaya çıkmıstır. Dil ögrenmeninaynı zamanda o dilin konusuldugu ülkenin kültürünün de ögrenilmesi anlamınageldigi vurgulanarak ögrencilerin bu konudaki fikirleri de çalısmayı yönlendirmistir.
Özet (Çeviri)
The starting point of this study is to focus on the importance of using the bodylanguage and culture together in teaching of German as a foreign language. Sincehaving a communication is the basic need of learning a language, the first part of thestudy deals with the communication title in details. Then the study focuses on verbal,non-verbal communication and body language; how the body language can be taughtwhile teaching a foreign language. The last part of the study presents the activitydone in a private school in Istanbul. With the activity that is presented in a Germanlesson, students took an active role, used the handouts and visual objects related tothe main theme of the study. The study points that, while teaching a foreignlanguage, together with the culture, the body language of the country must be given.If not the different meaning of a body language will cause a problem in differentcultures. The study makes students conscious of learning a language does not onlymean learning how to speak but it is also to know about cultures of differentcountries.