Marka seçim sürecindeki boyutlar açısından tüketicilerin markalı ürün satın alma tercihleri
Purchasing preferences of consumers on branded product within the dimension of brand selection process
- Tez No: 219298
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ENGİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, sembolik boyut, fonksiyonel boyut, marka tercihi, fayda, nitelik, tutum, Brand, functional dimension, symbolic dimension, brand preferences, benefit, attribute, attitude
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde isletmelerin yoğun rekabet ortamında rakiplerinden farklılasması ve tüketicilerin zihinlerinde yer alması markalasma ile mümkün olmaktadır. Marka, tüketici zihninde farkındalık yaratarak, satın almaya tesvik etmek için önemli bir faktördür. Tüketicilerin satın alma davranısları, ürünün/hizmetin niteliklerinin yanında hedef kitlenin demografik, psikolojik, sosyolojik, kültürel ve durumsal özellikleri tarafından da etkilenmektedir. Tüketicinin markalı ürün satın alma tercihleri, hem ürün hem de marka açısından sembolik ve fonksiyonel olarak iki boyutta incelenmektedir. Tüketiciler, kendilerine fayda sağlayan niteliklere sahip olan ürün ve markaya karsı olumlu tutum olusturarak seçim yapmaktadır. Marka seçim sürecinde sembolik fayda boyutunda yer alan ürün ve marka ile ilgili nitelikler, tüketicilerin olumlu duygulara sahip olmasına yardımcı olmaktadır. Marka seçiminde fonksiyonel fayda boyutunda ise tüketici açısından ürün ve marka ile ilgili islevsel nitelikleri ortaya çıkarmaktadır. Bu durumdan yola çıkılarak Marmara ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinden rasgele seçilen örneklem grubuna spor ayakkabılar hakkında anket çalısması yapılmaktadır. Bu anket çalısmasında sembolik ve fonksiyonel boyutta yer alan niteliklerden hangilerinin daha ağırlıklı olarak marka tercihine neden olduğu incelenmektedir. Ek olarak da örneklem grubunun marka farkındalığı ve marka sadakati konusunda incelemeler yapılmaktadır. Tüketicilerin demografik özelliklerine (yas, eğitim, gelir, cinsiyet) göre tercih ettikleri ürün ve marka niteliklerin farklılastığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In today?s competitive world, it is possible firms being different than others and taking place in consumer?s mind with branding. The brand is the most essential factor by grabing consumer attention and encourages them to buy products. Beside the features of branded product, psychological, demographic or socio-economic characteristic, cultural factors have an impact on the purchasing preferences of customers. In this study, product and brand are analysed within functional an symbolical dimensions at the stage of customers? preferences of brand and product. Customers who have a positive attitude to a brand, select the preferred branded product?s among the products of other brands on their purchasing process. In the consumer?s brand selection process, symbolical attributes provide customer to have positive idea about a brand and product while in functional process products? physical functions and attrributes are the functional on customers? mind. In our study, a questionnaire about sports shoes is carried to randomly choosen The Marmara and Yildiz Technical University students sample. The goal of this questionnaire is to determine which one of the above mentioned dimensions is more important for customer. In this sample group, brand awareness and brand loyalty also analyzed. One of the result of our study is the functional and symbolical dimensions? association with demographically in sample group.