Mobbıng (işyerinde psikolojik taciz, yıldırma) uygulamaları ve motivasyon arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir araştırma
A research on studying the relationship between mobbing methods (psychological harassment and deterrence at work) and motivation
- Tez No: 219299
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURHAN ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Taciz, Yıldırma, Motivasyon, Mobbing, Psychological Harassment, Deterrence, Motivation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Mobbing kavramının daha iyi ve dogru biçimde anlasılması ve çalısan motivasyonu üzerinde ne gibi etkileri oldugu hususunda çalısanlara ve yöneticilere ısık tutması amacıyla hazırlanan bu çalısma 3 ana bölümden olusmaktadır. Çalısmanın birinci bölümünde; mobbing kavramının tanımı, evreleri, etki ve sonuçları üzerinde durulmustur. Çalısmanın ikinci bölümünde ise öncelikle motivasyon kavramının tanımı üzerinde durulmus olup ardından kapsam ve süreç teorileri ayrımında motivasyon teorilerine ayrıntılı olarak deginilmistir. Çalısmanın üçüncü ve sonuncu bölümünde ise mobbing ve motivasyon arasındaki iliskinin incelenmesi amacıyla yapılan arastırtmanın bulguları yer almaktadır. Söz konusu arastırma için üç bölüm ve 49 sorudan olusan anket; tüm örneklem grubuna dagıtılmadan önce 30 kisilik bir pilot gup üzerinde yapılmıs ve elde edilen sonuçlar için yapılan güvenilirlik analizinde cronbach' alpha degeri 0.945 düzeyinde tespit edilmistir. Anketlerin istatistiki analizi SPSS 15.0 programı ile yapılmıs olup degiskenler arasındaki farklılık ve iliskilerin ortaya çıkartılmasında ise Kruskal-Wallis, Mann Whitney U ve Ki Kare analizleri kullanılmıstır. Analiz sonucunda mobbing ile motivasyon arasında anlamlı bir iliski tespit edilmistir. Arastırma sonuçlarına göre mobbing davranıslarına maruz kalan çalısanların motivasyonları olumsuz etkilenmektedir. Mobbingin davranıslara maruz kalmada yas ve cinsiyet farkı olmaksızın tüm çalısanların mobbingden etkilenebilecegi görülmüstür. Bununla birlikte mobbing ve motivasyonun alt boyutlarına iliskin önemli sonuçlara ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
As in recent years mobbing became more active in action, this 3 part study which aims to enlight workers and managers on probable consequences of mobbing and about its structure, was introduced. In the fırst section of the study, mobbing concept, stages, effects and consequences of mobbing was introduced. In the second section, first of all definitions of motivation were explained defining motivation theories in the distinction of scope and time interval theories. In third and last part of the study, there exists results of the research conducted to find out relation between mobbing and motivation. An inquiry ,of 3 parts and 49 questions, were conducted within 30 person experimental group before being distributed to whole. Reliability results for this inquiry resulted in 0,945 alpha Cronbach. Statistical analysis of the inquiry was carried out via SPSS 15.0 and to find out the correlation and diversification of the input analysis of Kruskal-Wallis, Man Whitney U and Chi Square were carried out. In the conclusion of analysis, there is a significant relation between mobbing and motivation. According to the results, motivation of workers under the effect of mobbing get effected in negative way. It was found out that the effect of mobbing to workers was independent of age and sex input data. In addition to this, important results under the sub dimensions of mobbing and motivation were underlined.