Ziya Gökalp'in eğitim anlayışı
Ziya Gokalps perspeciveness of education
  1. Tez No: 219673
  2. Yazar: SELİM UÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ARSLANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Eğitim, Sosyalleşme, Kültür ve Toplum, Education ? Socialization ? Culture
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Auguste Comte Fransa'yı içinde bulunduğu bunalımdan kurtarmak için nasıl Sosyoloji'yi kurdu ise Gökalp'te, doğu ve batı düşüncelerini harmanlayarak memleketi içinde bulunduğu bunalımdan kurtarmak istemiştir.Bu araştırmada amacımız Ziya Gökalp'in eğitim ile ilgili düşüncelerini ortaya koymaktır. Bu anlamda; Gökalp'in eğitime verdiği önemin ve görüşlerinin daha iyi anlaşılabilmesi için, düşüncesinin şekillenmesinde önemli bir yere sahip olan hars ve medeniyet yanında çağdaşlaşma, dil, din, iktisat, aile, ahlak ile ilgili görüşleri eğitim bağlamında incelenmiştir. Bunların yanında milli eğitim, örgün ve yaygın eğitim, sosyalleşme, ilk-orta ve yüksek öğretim kademelerinin mevcut durumu ve bunların çözümüne yönelik düşünceleri yer almaktadır. Eğitim sosyal bir hadise olduğu kadar, toplumda yer alan her kurumla etkisi kaçınılmazdır. Zira terbiye dediği eğitimi fertlerin `milli kültüre uyumu' şeklinde tanımlarken, burada her kuruma birtakım görevler düşmektedir. Eğitimin amacı öncelikle fertlerin milli kültürü benimsetmesi, daha sonra ise çağdaş değerlerle bunları harmanlayabilmesidir.Düşünceleriyle döneme damgasını vurmayı başaran Gökalp'in düşünceleri gerek o dönemde gerekse öldükten sonra hayata geçirilmeye devam etmiştir. Tevhid-i Tedrisattan, medeni kanun, kızların eğitimi, din eğitimi ve laikliğe kadar etkilerini hayatımızda görmek mümkündür. Ziya Gökalp'in eğitim anlayışının konu alındığı bu araştırmayı inceleyenler, eğitimin bir toplumda ne kadar önemli bir kurum olduğunu, onun yaşadığı dönemin genel atmosferini, yine o dönemdeki eğitim durumunu ve bu konuda yapılan tartışmalarını da bulabileceklerdir.
Özet (Çeviri)
How Auguste Comte had established the sience of sociology to recover France from the crisis, Gökalp, supporter of western civilisation ,also wanted to recover the country from the crisis ,which the country had, blending the whole contemporary people?s eastern and western thoughts.In this research our aim is to display Ziya Gökalp?s thoughts about education.In this sense in order to make Gökalp?s opinion and the importance he considered for education clear, his thoughts about hars (culture: Gokalps concept) and civilization, becoming modernization, language, religion, economics, family, moral that were having an important place on Ziya Gökalp?s thoughts were considered in the sense of education.However,his exist thoughts about national education, formal-informal education, socialization, primary and secondary education and the level of high education and his thoughts about their solution take place.As much as education is a social fact it?s effects on each institution on society is inevitable.Whereas, he described the education which he meant training ? the adaptation to the national culture? of individuals,by the way there were some duties for each institution.Gökalp?s thoughts that had an important effect in that era and continued to be performed on daily life not only in that era but also after his death.from the Unification of Education to civil code, from the education of girls to religion education and secularism it is possible to see on every aspect of our life.Readers of this thesis on Ziya Gökalp?s education perceptiveness will find that education is an important institution in a society,the general situation of that time and will also find the discussion that have been made on this subject.