Uluslararası muhasebe standartları paralelinde türkiye ve amerikan muhasebe standartları' nın bazı standartlarda karşılaştırılması
Comparison of american accounting standards and turkish accounting standards in parallel with international accounting standards on certain standards
  1. Tez No: 219815
  2. Yazar: ŞÜKRİYE GÜL KÖTÜOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET CİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TMS, SFAS, Harmonizasyon, Farklılıklar, TAS, SFAS, Harmonization, Differences
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Küreselleşme, ülkelerarası yapılan ticarette ülkeleri, mali tablolarının eşit kriterlerle karşılaştırılıp, raporlanarak aynı dili konuşmaya yönlendirmiştir. 1973 yılında on ülkenin biraraya gelerek oluşturduğu ?Uluslararası Muhasebe Standartları Komitesi(IASC)?, uluslararası düzeyde tek bir muhasebe raporlama sisteminin kullanılması adına çalışmalar yürütmüştür. IASC, 2001 yılında ?Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu(IASB)? olarak yeniden yapılanmıştır. Kurul'un yayınladığı Uluslararası Muhasebe Standartları(IAS), ?Türkiye Muhasebe Standartları(TMS)? olarak, uluslararası faaliyetlerde bulunan ve Avrupa Birliği(AB) entegrasyon sürecinde olan Türkiye tarafından benimsenmiştir. Bu standartların yayınlanmasında tek otorite Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu(TMSK) kabul edilmiştir. TMS Türkiye' de 2005 yılı itibariyle halka açık şirketler başta olmak üzere uygulanmaya başlamıştır. Bir çok ülke bu standartları benimserken Amerika bu standartları direk olarak benimsemekten kaçınmıştır. Ancak son yıllarda Finansal Muhasebe Standartları Kurulu(FASB) ile IASB arasında yapılan harmonizasyon çalışmaları ile iki standart seti arasındaki farklılıklar elimine edilmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, FASB tarafından yayınlanan Finansal Muhasebe Standartları(SFAS) ile Uluslararası muhasebe standartları paralelinde TMSK tarafından yayınlanan TMS standartlarından üç tanesini inceleyerek, iki standart seti arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymaktır. Seçilen standartların tercih amacı, iki standart seti arasındaki karşılaştırmayı mümkün kılan ve işletmeler için son derece önem arz eden konular olmalarından kaynaklanmaktadır. Çalışma ikincil kaynaklardan dökümantasyon inceleme yöntemi ile yapılmıştır. İnceleme sonucu ortaya çıkan sonuçlara göre, sözkonusu standart setleri arasında bir takım farklılıklar ve benzerlikler bulunmaktadır. Kurullar yapılan çalışmalarla bu farklılıkları gidermeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization has directed countries towards to speak the same language their financial statements to be compared, assessed and reported in equal criteria, trading inter countries. The year of foundation of 1973 International Accounting Standards Committee (IASC) that consists of ten countries application has began to make only one accounting system that will be used international level. IASC had restructured as International Accounting Standards Board(IASB). The standards published by Board have been published as Turkish Accounting Standards(TAS) in Turkey where is in convergence with Europan Union(EU) and in international operatings. The high authority of these translation and publication is Turkish Accounting Standards Board(TASB). TAS has been used as of 2005 by public held companies standing first on the application. While a lot of countries adopte these standards, America didn?t adopt them first. But recently after some agreements between FASB and IASB about harmonization, differences has been brought away. In this context, the purpose of this study is to research the similarities and differences between Statement of Financial Accounting Standards(SFAS) published by FASB and TAS that is published by TASB that in paralel with IAS on three accounting standards that elected due to the fact that enable to make comparison and important topics for companies. The study has done analysing documentation from secondary resources. According to these researches these standards have some similarities and differences. The Boards go on to try to bring away these differences.