Türk emniyet teşkilatında müzakere ve arabuluculuk
Negotiation and mediation in Turkish police organisation
  1. Tez No: 220026
  2. Yazar: AHMET SELÇUK TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Psikiyatri, Psikoloji, Public Administration, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Müzakere, arabuluculuk, polis, Negotiation, mediation, police
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Müzakere kendisinden birtakım şeyler istenilen kişilerin, istenilen doğrultuda düşünmelerini sağlamaya odaklanan bir bilgi ve çaba alanıdır. Bugün herkes, iş ve özel hayatın büyük kısmında isteyerek ya da istemeyerek herhangi bir konuyu müzakere etmek durumundadır. İnsan hayatını bu şekilde kuşatan bir alanda bilgi sahibi olarak iş hayatında bazı avantajlar elde etmesi mümkündür. Çünkü özellikle yöneticiler açısından yönetim hayatının büyük kısmı müzakere ederek geçmektedir.Müzakere güvenlik hizmetlerinde de uygulama alanı olan bir yönetim faaliyetidir. Toplumsal olaylar, rehine alma olayları, intihar girişimleri ve birtakım asayiş hizmetleri müzakere taktik ve stratejileri kullanılmak suretiyle güvenlik birimlerince daha profesyonelce ele alınabilir.Dört ana bölümden oluşan bu çalışma, müzakerenin Türk Polis Teşkilatı tarafından daha etkin kullanılması amacına dönük olarak ele alınmıştır. Türkiye'de mevcut durum ve eksiklikler yapılan mülakatlarla ortaya konulmaya çalışılmış, aksaklıklardan yola çıkılarak yeni bir müzakereci polis modeli ortaya konulmuş, müzakerenin daha geniş ve profesyonel olarak polisiye uygulamalara aktarılabilmesi amacıyla yeni birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Negotiation is an area of knowledge and effort which focuses on people think on a certain issue. Negotiation, being an irnportant aspect of the science today was being used by almost everybody long before science had emerged. In global world of negotiation have gained more importance due the facts distance among countries and people has reduced, political, economical and judicial problems have becorne more complicated and ommunication technology has been developing rapidly. Today negotiation is an important isuue for all organisation and people who has the position of management.Negotiation and mediation can be handled by police organisations in some police tasks. Especially controlling some incidents that consist crime, police can solve the problem easily by negotiating without using deadly force. We can see the examples of police negotiation in U.S.A which is thought to be a good model for Turkish Police Organisation and other foreign police agencies.In the context of this thesis, negotiation issue has beeen studied under four headings. Within the first chapter, explanations about negotiation and mediation is defined; negotiation process and strategies are studied, negotiation tactics and negotiator styles are explained. The second chapter contains negotiation of police in some events in U.S.A. Within the third chapter, negotiation in Turkısh Police Organization is examined. At the last chapter, a negotiator model for Turkish Police are presented.