Çatışma yönetim stratejilerinin proje başarısına etkisi
The effect of conflict management strategy on the project success
- Tez No: 220144
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ZEKİ İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Çatışma Yönetimi, Proje Takımları, Conflict, Conflict Management, Project Success
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüz iş dünyasının zorlu rekabet ortamı, özellikle üretim sektöründe faaliyet gösteren firmaların sürekli olarak, mevcut yapılarını, yönetim anlayışlarını, işleyişlerini, teknolojilerini ve insan gücünü optimal düzeyde kullanmaya zorlamaktadır. Bu yoğun rekabet şartlarında, yönetsel yetenekler organizasyonlar için önemli ve kritik bir role sahiptir.Takımların ve örgütlerin yüksek performans sergilemelerini sağlayan en önemli etkenlerden biri, mevcut işgücünün etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesidir. Takımlarda ve örgütlerde ortaya çıkan çatışmaların nasıl yönetildiği sorusu, yönetim anlayışlarının ne derecede başarılı olduğunu ortaya koyan bir ölçüt niteliğindedir.Bu çalışmada çatışma ve çatışma yönetim stratejileri hakkında çeşitli yerli ve yabancı kaynaklar incelenmiş ve çalışmanın teorik alt yapısı geniş çaplı bir araştırmayla oluşturulmuştur. Uygulama aşamasında üretim sektöründe farklı iş alanlarında faaliyet gösteren firmalarda rol belirsizliği, görev çatışması ve çevresel değişim ile çatışma yönetim stratejileri arasındaki ilişkiler incelenmiş ve bu çatışma yönetim stratejilerinin proje başarısına ne yönde etki ettikleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The hard competitive environment of today?s business world continuously forces companies, -especially in production sector- to use their existing structures, management comprehensions, processes, technologies and human powers on optimal level. In these extensive competitive circumstances, managerial facilities play important and crucial roles in the organizations.Managing human power effectively and productively is one of the most important factor, that provide teams and organizations to show high performans level. The question of ?how managing conflict? that occurred in teams and organizations, is related to management approach success.In this study, various domestic and foreign literatures are researched about conflict and conflict management strategies and the theoretical substructure of this thesis are constituted with a large research. In the application stage, the relationships between role ambiguity, environmental turbulence, task conflict and conflict management styles are investigated and tried to reveal that what kind of effect has these conflict management styles on project success in different business areas in production sector.