Kadınların cam tavanı aşma stratejiler: Büyük ölçekli Türk işletmelerinde bir inceleme
Glass ceiling strategies of women: An amprical inverstigation on large-size Turkish companies
  1. Tez No: 220633
  2. Yazar: AYŞE ESMERAY YOĞUN ERÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÜNAL AY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam tavan, kariyer ilerletme stratejileri, genel eğitim ve mesleki eğitim, sosyal ilişkiler geliştirmek, kariyer geliştirme programlarına katılmak, mentordan yardım almak ve yüksek performans sergilemek, Glass ceiling, strategies for breaking glass ceiling, education and training, networking, career tracking, mentoring and demonstrating higher performance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Nüfusun yarısını oluşturan kadın emeğinin hak ettiği yere ulaşmamış olması makro düzeyde kalkınmanın önündeki ciddi engellerden birisidir. Kadınların hak ettikleri pozisyonlara ulaşmalarını engelleyen her türlü uygulama genel olarak ?cam tavan? olarak adlandırılmaktadır. Kadın emeğinin önündeki ?cam tavan? engeli henüz hiçbir ülkede tam olarak aşılamamıştır.Bu çalışmanın amacı kadınların cam tavanı aşarak yönetim kademelerine ulaşmak için kullandığı en etkin stratejileri belirlemektir. Çalışan kadınlar cam tavanı aşmak için eğitim almak, sosyal ilişki geliştirmek, kariyer geliştirme programlarına katılmak, mentordan yardım almak ve yüksek performans göstermek stratejilerini kullanmaktadır. Çalışmanın işyerinde cam tavanla mücadele eden kadınlara yol göstereceği düşünülmektedir.Çalışma evrenini Financial Times Europe 500'e giren 11 Türk işletmesinde çalışan ve en az bir defa terfi etmiş kadınlar oluşturmaktadır. Bu kadınlardan 196'sına anket yöntemi ile ulaşılmış ve elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Çalışmanın temel bulgusuna göre Türkiye'de kadınların en sık kullandığı kariyer ilerletme stratejisi yüksek performans göstermektir.
Özet (Çeviri)
One of the major obstacles of economic development is that women are not getting their fair share in economic opportunities. Several obstacles that prevent women from reaching desired occupational positions are known as glass ceiling. Glass ceiling despite efforts, has not been eliminated in any society completely yet.The purpose of this study is to investigate the most efficient strategy used by women to break the glass ceiling. Among the strategies included in this study are such as level of education and training, networking, career tracking, mentoring and demonstration higher performance. Women working in 11 Turkish companies that are listed in the FT 500 in 2005 constituted the population of the study.Data was obtained from those women who were promoted at least once in their career development efforts. Some 196 of those women provided usable information through a survey concerning women?s career strategies. SPSS program was used to process and analyze obtained data. The findings revealed that the most efficient strategy used by women was to demonstrate higher performance in order to promote their career.