A longitudinal study on english language teachers beliefs about disruptive behaviour in classrooms: Case studies from practicum to the first-year in the profession
İngilizce öğretmenlerinin sınıflarda dersin akışını bozan davranışlar hakkındaki görüşleri üzerine uzamsal bir çalışma: Staj ve mesleğin ilk yılından örnek olay incelemeleri
- Tez No: 220635
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZUHAL OKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dersin Akışını Bozan Davranış, Mesleki Gelişim, Öğretmen Yetiştirme, Nitel Araştırma, Yapılandırıcılık, Disruptive Behaviour, Professional Development, Teacher Education, Qualitative Research, Constructivism
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin sınıflarındaki dersin akışını bozan davranışlarla başa çıkma stratejilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Öğretmenlik uygulaması sırasında öğrencilerin geçirdiği süreçleri belirleyip incelemekle başlayan çalışma, bu öğrencilerin meslekteki ilk yıllarında dersin akışını bozan davranışa müdahale etmelerindeki değişimi analiz ederek sürmektedir. Veriler bir dizi araçla toplanmıştır: görüşmeler, gözlemler, günceler, kısa senaryo ödevleri (vignette task) ve geriye dönük hatırlamalı tartışmalar (stimulated recall discuassion). Toplanan nitel veri içerik çözümlemesi ile incelenmiştir. Bulgular, öğretmenlik uygulaması sırasında katılımcıların dersin akışını bölen davranışlar gösteren öğrencilerle başa çıkmada az sayıda stratejileri olduğunu ortaya koymuştur. Meslekte tam zamanlı çalışmaya başladıklarında ise, sadece repertuarlarını genişletmekle kalmayıp, strateji kullanımlarını da sorgulamaya başlamaktadırlar. Uzamsal ve derinlemesine bir çalışma olması nedeniyle araştırma, dersin akışını bozan davranışla başa çıkmada bir öğrencinin öğretmenlik uygulamasından tam zamanlı bir öğretmen rolüne geçiş sürecini anlamaya katkıda bulunmaktadır. Çalışma aynı zamanda daha etkin öğretmen yetiştirme programları için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed at examining English language teachers? strategies for handling disruptive behaviour in their classrooms. It identifies and evaluates the processes in which students teachers take part during practicum and then it progresses with an analysis of the change in their ways of dealing with disruptive behaviour when they are first year teachers in the profession. The data has been collected through a number of tools: interviews, observation, dairies, vignette tasks, and stimulated recall discussions. The qualitative data gathered has been analysed using content analysis procedures. The findings reveal that student teachers employ a small number of strategies to deal with disruptions caused by misbehaving students. When they start teaching full-time in the profession, not only they enlarge their repertoire, but also begin to reason their usage of such strategies. Being a longitudinal and in-depth study, it contributes to the understanding of how student teachers develop into novice teachers in terms of their overcoming disruptive behaviour in the frame of a classroom management belief system, and at the same time provides implications for a more efficient teacher education programme.