Ana sınıfı ve ilköğretim 1. sınıfa devam eden çocukların velileri ve öğretmenlerinin çocukların okul olgunluğu hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
View analysis of kindergartener and first year students? parents and teachers on school readiness of children
  1. Tez No: 220656
  2. Yazar: ÜLKÜ BÜŞRA ÜLKÜ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. EBRU DERETARLA GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okulöncesi eğitim, ilköğretim 1. sınıf, okul olgunluğu, ilköğretime hazırlık, Preschool education, primary school first grade, school readiness, primary school preparation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmada ailelerin ve öğretmenlerin görüşleri saptanarak, okul olgunluğu kavramından ne anlaşıldığı ve bu konu hakkında neler yapıldığının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Adana ili merkezinde, Milli Eğitim Bakanlığı'na ait ana sınıfı ve ilköğretim 1. sınıfa giden çocukların velileri (350 anasınıfı velisi, 400 1.sınıf velisi) ile anasınıfı ve ilköğretim 1. sınıf öğretmenleri (50 okulöncesi öğretmeni, 40 1. sınıf öğretmeni) oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Görüşme daha sınırlı sayıda veli ve öğretmenle yapılmıştır (10 ilköğretim 1. sınıf velisi, 10 ilköğretim 1. sınıf öğretmeni, 10 okulöncesi velisi ve 10 okulöncesi öğretmeni). Nicel verilerin (anketin tümü ve görüşmedeki bazı sayısal değerler) analizi bilgisayar ortamında yapılmış ve bazı verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, kikare gibi betimsel istatistiklere yer verilmiştir. Çalışmadaki görüşme sonucundaki veriler içerik analizi kullanılarak araştırmacı tarafından belirlenen kriterlere göre incelenmiştir. Araştırma sonucunda, velilerin ve öğretmenlerinin okul hazırbulunuşluğu ile ilgili davranışlara önem verme durumundaki düşüncelerinin değişip değişmediğine ilişkin 20 maddeye ki kare testi uygulanmıştır. Bu 20 davranışın bazılarında gruplar arasında anlamlı farklılık belirlenmiştir (P?.00). Veliler ve öğretmenlerin okul olgunluğu ile ilgili davranışlardaki görüşlerinin değiştiğini görülmüştür. Velilerin ve öğretmenlerinin ilköğretime başlamada etkili olan 29 ifadeye verdikleri cevaplara ilişkin bulgularda da her maddeye ki kare testi uygulanmıştır. ?Çocuğun çoğunlukla resim ya da yazılarında karalama yapması? (P=.83) maddesinde dört grubun verdiği cevaplar arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. Diğer maddelerin hepsinde farklılık bulunmuştur. Nitel verilerin sonuçlarına göre, velilerinin ilköğretime hazırlık aşamasında evde yaptıkları çalışmalar; boyama yapma-resim çizme, yazı yazmayı gösterme, ödev yapma, kavram kitaplarından çalışmadır. Velilerinin, çocukların ilköğretime başlaması için sahip olmaları gereken özellikler hakkındaki görüşleri ise, öncelikle takvim yaşı olmak üzere fiziksel, bilişsel ve sosyal-duygusal olgunluk olarak sıralanmıştır. Öğretmenlerinin ilköğretime hazırlık aşamasında yaptıkları çalışmalar anasınıfı öğretmenlerinde okuma-yazmaya hazırlık çalışmaları, 1. sınıf öğretmenlerinde ise, çocukları okula alıştırmayı planladıkları oryantasyon çalışmaları olmuştur. Öğretmenlerin okuma-yazma becerisinin, çocukların erkenden kazanıp kazanmamasına ilişkin görüşlerine göre; okulöncesi öğretmenlerinin yarısı bu duruma olumlu bakarken, ilköğretim 1. sınıf öğretmenleri kesin bir dille bu durumun olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtmişlerdir. Anasınıfı öğretmenleri ilköğretime hazırlık aşamasında velilerin en çok kavram çalışması yapılmasını, ev ödevleri verilmesini ve yıl sonu gösterisi yapılması gibi beklentileri olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine how parents and teachers perceive the concept of `school readiness? and what steps are taken accordingly. The study group of this study is the Ministry of National Education primary school first graders? and kindergarteners? parents (350 kindergarteners, 400 first graders? parents) and first grade teachers (50 teacher of kindergarten, 40 of first grade) in Adana. The data were collected through a questionnaire developed by the researcher and through a semi-structured interview form. A limited number of teachers and parents were interviewed. The quantitative data (the questionnaires and some parts of interviews) were analyzed through computers and some data through descriptive statistics such as frequency, percentage, arithmetical medium, chisquare. The interview data were analyzed by use of content analysis according to the criteria set by the researcher. Following the study, a 20-item chi-square test was applied to parents and teachers to see the difference in their school readiness view and importance they attach to the related behaviors. A significant difference was found between these 20 behavioral items (P=.00). It is observed that parents and teachers? views on school readiness and related behaviors have changed. Responses of teachers and parents to the 29-items that are effective at the beginning of primary schooling were evaluated through chi-square test. No significant difference was found between the responses of ?The child generally scribbles his drawings and writings? (P=.83), ?Attention period of the child? (P=.11), ?Calendar age of the child? (P=.35) and ?Teacheriv parent communication? (P=.11) among the four groups. Significant difference was observed in all other items (P=.00). The findings show that during the pre-schooling period parents are involved in activities like drawing, coloring, literacy development, homework, concept study by using books. When parents? views are examined about the features their children need to possess for schooling; age, physical, cognitive and socio- emotional readiness are stated. Kindergarten teachers prepare children for schooling working on literacy skills and first grade teachers by organizing an orientation. Half of the kindergarten teachers approve early literacy works whereas teachers of first grade strictly oppose it considering the negative consequences. Kindergarten teachers state that parents expect them to focus on concept formation studies, to assign homework and to organize an end of year show.