Mikro düzeyde içerik düzenleme stratejilerinin kavramların, genellemelerin öğrenilmesine ve bilişsel esnekliğe etkisi
The effect of content sequencing strategies at micro level on learning concepts, generalization and cognitive flexibility
- Tez No: 220663
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MAHİNUR KARATAŞ COŞKUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram öğretim, Kavram analizi, Genelleme öğretimi, Genelleme analizi, Kavramın içerik öğeleri
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu çalışmada, kavram analizi ve genelleme analizi temel alınarak yapılan öğretimin, bununla birlikte ?bir kavramın içerik öğelerinin? açıklanmasının; kavramların, genellemelerin öğrenilmesine ve bilişsel esnekliğe etkisi araştırılmıştır. Araştırma, deneysel araştırma modellerinden biri olan ön test-son test kontrol gruplu deneme modeline göre desenlenmiştir. Çalışmada gruplar iki deney ve bir kontrol grubu desenine göre oluşturulmuştur. Araştırmacı tüm gruplarının derslerine girmiştir. Araştırma, 2004-2005 öğretim yılı bahar döneminde Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği (I. ve II. Öğretim) 2. sınıf ve Okulöncesi Öğretmenliği 2. sınıf (I. Öğretim) öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deney-1 grubunda 33 öğrenci; deney-2 grubunda 29 öğrenci ve kontrol grubunda 30 öğrenci olmak üzere toplam 92 öğrenci, çalışma grubunda yer almıştır. Gruplar; ?Kavram Başarı Testi?, ?Genelleme Başarı Testi? ve ? Yapıyı Doldur? Testi ön test sonuçları dikkate alınarak eşitlenmiştir. Araştırma sürecinde elde edilen veriler, SPSS 10.0 istatistik paket programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Verilerin aritmetik ortalamaları, standart sapmaları betimsel olarak verildikten sonra, tek yönlü varyans analizleri (Anova) ve kovaryans analizleri (Ancova) ile korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir: 2 Araştırma bulgularının daha kolay anlaşılabilmesi için araştırma kapsamında incelenen bağımsız değişkenler, gruplara göre gösterilmiştir: Birinci Deney Grubu: Bir kavramın içerik öğelerinin açıklanması + kavram analizi+ genelleme analizi İkinci Deney Grubu: Kavram analizi + genelleme analizi Kontrol Grubu: Ders kitaplarında sunulan içerik. 1. Deney ve kontrol gruplarının kavram başarı testi ön test puanları kontrol edildiğinde, son test toplam, hatırlama düzeyi ve kavrama düzeyi puanları açısından deney grupları ve kontrol grubu arasında, deney-1 grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. 2. Deney ve kontrol gruplarının genelleme başarı testi ön test puanları kontrol edildiğinde son test toplam puanları açısından; a) Deney-1 ve kontrol grubu arasında deney-1 grubu lehine, ve deney-2 ve kontrol grubu arasında deney-2 grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. b) Son test hatırlama düzeyi puanları açısından, deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. c) Son test kavrama düzeyi puanları açısından, deney-1 ve kontrol grubu arasında, deney-1 grubu lehine, ve deney-2 ve kontrol grubu arasında, deney-2 grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. d) Uygulama puanları açısından, deney-2 grubu ile kontrol grubu arasında, deney-2 grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. 3. Deney ve kontrol gruplarının ?kavram başarı son testi? ile ?genelleme başarı son testi? hatırlama düzeyi, kavrama düzeyi ve toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. 4. Deney ve kontrol gruplarının ?yapıyı doldur? ön test puanları kontrol edildiğinde, son test puanları açısından deney-1 grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. 5. Deney ve kontrol gruplarının, kavram başarı testi toplam puanları ile ?yapıyı doldur? testi toplam puanları arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur.6. Deney-1 grubunun genelleme başarı testi toplam puanları ile ?yapıyı doldur? testi toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. 7. Yapılan öğretim ile deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin bilişsel yapılarında değişme ve gelişme olduğu gözlenmiştir. 8. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin daha çok hatırlama ve kavrama düzeyinde hedef davranış yazdıkları, daha üst düzeylerde etkili olarak hedef davranış yazamadıkları gözlenmiştir. 9. Deney ve kontrol gruplarında yapılan öğretimlere dayalı olarak dersin işlenişine ilişkin; a. Deney-1 grubundaki öğrenciler, dersi olumlu değerlendirdiklerini, konuyu iyi anladıklarını ve açıklamaların çok faydalı olduğunu belirtmişlerdir. b. Deney-2 grubundaki öğrenciler, dersi olumlu bulduklarını ancak konunun oldukça zor ve karmaşık olduğunu belirtmiş ve ayrıca daha çok örneğe ihtiyaç duyduklarını ifade etmişlerdir. c. Kontrol grubundaki öğrenciler ise, dersi zor ve sıkıcı bulduklarını, aynı zamanda daha çok örneğe ve alıştırmaya ihtiyaç duyduklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of the instruction based on concept analysis and generalization analysis, as well as the explanation of the components of a concept content (definition, criterial attributes differs, non- attributes differs, examples, non examples) on learning concepts, generalization and its effect on cognitive flexibility. The research was designed as an experimental pre-test/post-test control group design. There were two experimental and one control group in the research. In this study, the sample includes the second year students of Primary School Teaching Department (day and evening groups) and Pre-school Teaching Department (day group), The Faculty of Education at Mersin University. Topal of 92 students participated voluntarily in the study. There were 33 students in the first experimental group, 29 students in the second experimental group, 30 students in the control group. The groups are equalized on the basis of pre-test results of ?concept achivement test?, ?generalization achivement test? and ?fill in the structure test?. SPSS 10.0 was used as the statistics software package to analyze data. First, the data were analyzed by using descriptive statistics such as mean and standart deviation, then they were analyzed inferentially by using one-way anova and covariance and correlation techniques.The followings are the results of this study; 1. When ?concept achivement pre-test? scores were covariated, signifcant results were found among experimental groups and the control group in favour of experimental group 1 for post test total, knowledge level, and comprehension level results. 2. When ?generalization achivement pre-test? scores were covariated, the research results indicate that; a) Significant results were found among experimental group 1 and the control group in favour of experimental group 1, and among and experimental group 2 and the control group in favour of experimental group 2. b) No significant results were found among experimental groups and control group in terms of post test knowledge level scores. c) In the post test comprehension level scores, significant results were found among experimental group 1 and the control group in favour of experimental group 1 and among experimental group 2 and the control group in favour of experimental group d) In terms of application level scores, significant results were found between experimental group 2 and the control group in favour of experimental group 2. 3. No significant correlations were found among experimental groups 1 and 2 and control group in terms of total knowledge level, and comprehension level for ?concept achivement post test?, and ?generalization achivement post test?. 4. When ?fill-in-the-structure pre-test? results were covariated, signifcant results were found among experimental groups and the control group in favour of experimental group 1 for post test results. 5. Significant and positive correlations were found among experimental groups 1 and 2 and control group between ?concept achivement post test? total scores and? fillin- the-structure post test?. 6. Significant and positive correlations were found among experimental group 1 between ?generalization achivement post test? total scores and? fill-in-the-structure post test?. No significant correlations were found among experimental groups 2 and control group between ?generalization achivement post test? total scores and ?fill-in-thestructure post test?. 7. Based on the results of ?fill-in-the-structure tests?, due to the teaching, change and progress were observed in the students? cognitive structure. 8. Students in the experimental and control groups achieved to write more on object behaviour, knowledge and comprehension level, however failed to write at higher levels. 9. In experimental group 1, students have expressed that they understood the subjects well and that the explanations were extremely useful. Experimental group 2 students expressed that they have understood the subject well, however they found it difficult and complicated. Students in the control group expressed that they found the subject difficult and boring and they needed more examples and exercises. Key Word: Concept Teaching, Concept Analysis, Generalization Teaching, Generalization Analysis, Components of a Concept Content.