Indirect estimation of infant mortality and under-five mortality trends for Turkey from birth-survival histories
Türkiye için bebek ve beş yaş altı ölümlülük eğilimlerinin doğum tarihçesinden dolaylı olarak tahmin edilmesi
  1. Tez No: 221556
  2. Yazar: AHMET SİNAN TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ATTİLA HANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, İstatistik, Demography, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Bebek ölümlüğü, Beş yaş altı ölümlülük, Hayat tabloları, Doğum tarihçesi, Dolaylı tahminler, Infant mortality, Under-five mortality, Life tables, Birth-survival histories, Indirect estimations
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Nüfus Etütleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tezin temel amacı Miroslav Macura'nın dolaylı tahmin yönteminin Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ülke çapındaki 1978 Türkiye Doğurganlık Araştırması (1978 TDA) ve 1993 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (1993 TNSA) verisine uygulamaktır. Bu çalışma yakın geçmiş ve 1950'ler sonrası için bebek ve beş yaş altı ölümlülük seviyeleri için dolaylı tahminler sağlamaktadır. Tahminler kısa dönem tahminleridir ve başka tahminlerle de karşılaştırma imkanı vermektedir. Çalışma sırasında tekniğin genel yapı ve formülasyonuna uyulmuştur. Hataları minimize etmek için yuvarlama işleminde ve birleştirilmiş kuşaklarda orijinal yönteme göre bazı gelişimlerde bulunulmuştur. Sonuçlar her iki araştırma için Doğu ve Şili modelleri kullanılarak iki seçenekli olarak sunulmuştur. Her araştırma bölümü bebek ve ve beş yaş altı ölümlülük tahminlerini toplam, kadın-erkek ve beş bölge bazında vermektedir. Bebek ve beş yaş altı ölümlülük tahminlerinin yanı sıra Doğu model hayat tabloları seviye tahminleri ve Şili model hayat tabloları için doğumda yaşam beklentisi tahminleride hesaplanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları yaklaşık kırk yıllık bir dönem için 2 senelik periyodlarda Türkiye için erken yaş ölümlülüğü tahminleri sunmaktadır. On yıllık bir dönem içinse tahminleri birleştirmek mümkün olmaktadır. Beklendiği üzere Şili model hayat tablolarıyla yapılan tahminler daha yüksek bebek ve beş yaş altı ölümlülük tahminleridir. Şili model ve Doğu model arasındaki farklılaşma geçmiş dönemler için daha yüksektir. Bu tahminlerdeki mutlak değer anlamında farklılığın geçmişte daha büyük olmasındandır. Genel olarak 1978 TNA, 1993 TNSA'ya göre daha yüksek tahminler üretmektedir. Bu fark çakışan ikili yıllarda görülmektedir.İki çalışmanın birleştirilmiş sonuçlarının şekli erken yaş ölümlüğü için bir eğilim vermektedir. Birkaç aykırı değere rağmen ölümlülük oranlarındaki düşüş açıktır. Çalışmanın sonuçları diğer direkt veya dolaylı tahminlerle karşılaştırıldığında tatmin edici bir sonuca ulaşmak mümkündür. Geçmiş dönem için üretilen tahminler yakın dönem tahminlerine göre diğer dolaylı tahminlere daha yakındır. Son sekiz yıllık dönem için tahminler diğer bağımsız tahminlerle aynıdır. Sonuçlar direkt tahminlerle de aynıdır.
Özet (Çeviri)
The main object of this thesis is basically to apply the Miroslav Macura's indirect estimation technique to the data of the two nationwide demographic surveys, that were conducted by Hacettepe University Institute of Population Studies (HIPS), of 1978 Turkish Fertility Survey (1978 TFS) and 1993 Turkish Demographic and Health Survey (1993 TDHS). This study provides some indirect estimates of infant and under-five mortality levels for Turkey?s recent past and after 1950s from birth-survival histories. The estimations are short-term estimations and give possibility of making comparisons with other estimates. During this study the main body of the method and the formulation system were stated. In order to keep the errors minimum level a smoothing process and the use of aggregated cohorts were improved in the original method. The results are presented for each survey with two alternative model estimates of East and Chilean. Each survey section gives the estimates of infant and under-five mortality for both sexes, males, females and five geographical regions. Beside the estimates of infant and under-five mortality rates the estimated level of East model life table of each period and estimate of life expectancy of life at birth value from Chilean model were computed. Approximately forty years long period of the Turkish early age mortality had some new estimates for two-year long periods with the results of this study. The results show a trend also for a 10 years long period that the surveys are linking. As it is expected, the estimates from Chilean model were resulted with higher rates for both infant mortality rate and under-five mortality rate. The differences between estimates from Chilean model and East model are higher for estimates for former periods. This means, when the absolute magnitude of the rate is small the difference between estimates from the models becomes small. The general trend of the 1978 TFS has higher rates than the 1993 TDHS. There is a discrepancy for all linking years for two surveys. The combining shape of the results of the two surveys gives a trend shape for early age mortality. The decline in the both mortality rates is consistent with a few outliers. Comparison of the results of the study with other independent direct or indirect estimates gave a satisfactory conclusion. The estimates for the former years had closer results than the near years. The infant mortality rate estimates of the last eight years are the same with other independent estimates. The results are also consistent with the direct estimates.