Quantum phenomenon in anisotropic XXZ Heisenberg spin chains with ferromagnetic and antiferromagnetic interactions: Renormalization-group calculation
Ferromanyetik ve antiferromanyetik etkileşmeli anizotropik XXZ Heisenberg spin zincirlerinde kuantum olguları: Renormalizasyon grubu çözümü
- Tez No: 222493
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET NİHAT BERKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuantum istatistiksel kuramı ve taban durum - temel uyarılmalar, Spin zinciri modelleri, Düzen-düzensizlik dönüsümleri ve model sistemlerin istatistik mekanigi, Renormalizasyon grubu metodları, Quantum statistical theory and groud state - elementary excitations, Spin chain models, Order-disorder transformations and statistical mechanics of model sysems, Renormalization-group methods
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Anizotropik XXZ Heisenberg spin zincirlerinin istatistik mekanigi, elektronik sistem çözümleri için gelistirilen kuantum renormalizasyon grubu yöntemi kullanılarak, hem ferromanyetik hem antiferromanyetik etkilesmeler için, bütün sıcaklıklar ve bütün spin anizotropi degerleri için çözülmüstür. Spin-spin baglantıları ve özgül ısılar ayrıntılarıyla hesaplanmıstır. Spin dalgası katılıkları, uyarılma spektrum ayrılıkları ve spin dalgasından spinona öte geçis elde edilmistir. Bu çözümlerden, tümüyle kuantum mekaniksel olan olgular bulunmustur: XY spin etkilesmeleri, antiferromanyetik sz spin baglantıları olusturmaktadır. Buna karsılık da, antiferromanyetik sz etkilesmeleri, XY spin baglantıları olusturmaktadır. Özgül ısının pik degerlerinin ve sıcaklıklarının anizotropiye baglantısı, ferromanyetik ve antiferromanyetik sistemlerde tamamen degisiktir. Bu, üst boyutlarda, antiferromanyetik ve ferromanyetik faz geçis sıcaklıklarının degisik olması kuantum olgusunun habercisi olarak görülebilir. 3- boyutta global faz diyagramı elde edilmis ve gerçekten de ferromanyetik ve antiferromanyetik bölgelerin üstüste çakısmadıkları bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The statistical mechanics of anisotropic XXZ Heisenberg spin chains is solved for both ferromagnetic and antiferromagnetic interactions, thoughout the entire temperature and anisotropy ranges, via the renormalization-group method developed for electronic system calculations. Spin-spin correlations and specific heats are calculated in detail. The spin-wave stiffness constant, excitation spectrum gap, and spin-wave to spinon crossover are obtained. From these solutions, completely quantum mechanical phenomenon are obtained: The XY interaction induces antiferromagnetic sz spin correlations, while on the other hand, antiferromagnetic sz interaction induces XY spin correlations. The specific heat maxima values and temperatures respond to anisotropy in a completely different way for ferromagnetic and antiferromagnetic systems. One can see this fact as a harbinger of the quantum phenomenon of different ferromagnetic and antiferromagnetic phase transition temperatures for higher dimensions. The 3- dimensional global phase diagram is calculated, showing that ferromagnetic and antiferromagnetic regions indeed do not map onto each other.