Prekast kirişli betonarme köprülerin AASTHO'ya göre depreme dayanıklı tasarımı
Earthquake resistent design of RC bridges with precast concrete girders according to aashto
  1. Tez No: 222494
  2. Yazar: CAN AKOĞUL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ CEM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Köprü, AASHTO, Prekast kiris, Elastomer mesnet, Bridge, AASHTO, Precast beam, Elastomeric bearing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalısmada yönetmeligimizden seçilen deprem parametrelerinin, AASHTO tasarım kosulları ile birlikte kullanılarak köprülerin depreme dayanıklı tasarım ilkeleri açıklanmaya çalısılmıstır. AASHTO'ya göre depreme dayanıklı tasarım kosulları verilmistir. Yönetmeligin tarihsel gelisimi ile deprem yükünün yıllar içindeki tanımları özetlenmistir. Köprü hesap esasları açıklanmıstır. Türkiye'de yaygın biçimde kullanılan üstyapı ve altyapı tipleri gösterilmis; son 15 yıl içinde ülkemizde insa edilen bazı köprü örnekleri verilmistir. Elastomer mesnetlerin projelendirme asamasında dikkate alınması sonucu deprem davranısındaki degisimler gerçek bir köprü örnegi üzerinde incelenmis ve iç kuvvetlerde önemli azalmaların oldugu gözlenmistir. Türkiye'deki köprülerin deprem parametreleri Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmelik'ten alınarak sistem tasarımı AASHTO'ya göre yapılmasında bir sakınca görülmemistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the principles of seismic design of bridges are disclosed taking seismic inputs from 2007 Turkish Earthquake Code and AASHTO design provisions together. Earthquake resistant design principles of bridges according to AASHTO are given. Changes of the sesmic design criteria and seismic load definition are summerized. Selection and method of seismic analysis of bridges are reviewed. Common types of superstructures and substructures are demonstrated. Some bridge examples which are built in Turkey are given to show the changes over the past 15 years. Effects of elastomeric bearings are investigated on seismic behaviour changes of a specific bridge. There is significant decrease in internal forces of bridge elemenets when the effect of elastomeric bearings is taken into account. Bridges in Turkey can be designed with seismic inputs from 2007 Turkish Earthquake Code and design requirements according to AASHTO.