Süreç iyileştirmede bilgi yönetimi uygulamalarının kullanılması üzerine bir vaka analizi
Knowledge management applications in process improvement: A case study
  1. Tez No: 222899
  2. Yazar: ONUR FERAY AYDIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FERHAN ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Banking, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süreç Yönetimi, Süreç yilestirme, Bilgi Yönetimi, Process Management, Process Improvement, Knowledge Management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalısmanın ana konusu süreç iyilestirme faaliyetlerinde bilgi yönetimi uygulamalarından faydalanılması olarak belirlenmistir. Teknolojik ve uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görülen bilgi yönetimi uygulamalarına yüksek bütçeler ayrılmakta, buna karsın basarısının ölçülmesinde güçlük yasanmaktadır. Bu güçlügün yanı sıra bankacılık sektöründe uygulamaların ön-ofis ve arka-ofis çalısanları açısından uyumlu olması konusunda da güçlük yasanmaktadır. Bu dogrultuda bilgi yönetimi uygulama örneklerinin çok yogun yasandıgı bankacılık sektöründe bir uygulama çalısması yürütülerek, bankacılık sektöründe bilgi yönetimi uygulamalarının durumunu degerlendirmek amaçlanmıstır. Arastırma kapsamında bilgi yönetimi uygulamalarından elde edilen faydalar, bilgi yönetimi uygulamalarında karsılasılan güçlükler, bilgi yönetimi uygulamalarının basarısında etkili olacak kritik basarı faktörleri tespit edilmis ve bir bilgi yönetimi aracının performansı çalısan, organizasyonel, is/süreç, pazar ve bilgi yönetimi performansı kriterleri dogrultusunda degerlendirilmistir. Çalısma sonucunda bilgi yönetiminden elde edilen faydalara katılım ve bilgi yönetimi aracının performansı açısından ön-ofis ve arka-ofis çalısanları arasında farklılık oldugu görülmüstür. Bu sonucun bilgi yönetimi uygulamalarından planlanan ve arzu edilen basarının saglanabilmesini sekteye ugratacagı düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to derive benefit from knowledge management applications in process improvement activities. Knowledge management is seen as a technological and long-term investment tool and significant amount from the budget is allocated for it, however assessing its? success presents difficulties. Additionally, besides this obstacle, in banking sector, the consistency of the applications for front-office and back-office raises difficulties. In this study, it is aimed to investigate the position of knowledge management applications in banking sector in which the knowledge management applications are used exceedingly. Within the context of research, the benefits, the difficulties and the critical success factors of knowledge management were investigated and the performance of one of the knowledge management tool was evaluated in terms of employee, organizational, work/process, market and knowledge management performance criteria.The results show that there is a significant difference between front-office and back-office employees in terms of attending the benefits of knowledge management and the performance of knowledge management tool. It is expected that this issue will interrupt the success of knowledge management applications which is planned and desired.