TeO2 esaslı bazı lazer camlarında Tm+3 iyonunun konsantrasyon sönümü ile cam matrisin kristallenme kinetiği
Concentration quenching of Tm+3 ions and crystallization kinetics in some TeO2 based laser glasses
- Tez No: 223053
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cam Lazerler, Tellürit Camları, Konsantrasyon Sönümü, Tulyum, Kristallenme Kinetigi, Glass Lasers, Tellurite Glasses, Concentration Quenching, Thulium, Crystallization Kinetics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Tm+3 iyonları ile katkılanan camlar 800nm civarındaki optik pompalama ile uyarıldıklarında 1450nm ve 1800nm civarında iki ısıma yapmaktadırlar. Bunlardan ilki fiber optik haberlesmede Er+3'a alternatif olmayı vaat ederken, ikincisi de tıbbi ve spektroskopik uygulamalar için bir potansiyele sahiptir. Bir konak malzeme içine katkılanan iyonların ısıma kuantum verimleri konak matrisle ve katkılanma oranlarıyla degisim gösterirler. Yüksek kuantum verimi saglamanın yanı sıra, optik fiber üretimi için cam malzemenin iyi mekanik özelliklere, yüksek ısıl dayanım ve kimyasal dayanıklılıga sahip olması gerekmektedir. Üzerinde çalısılan pek çok alternatif arasında tellürit camları beklentileri karsılayan bir seçenektir. Fiber lazer ya da yükseltici elde etmek için cam matris bilesiminin yanı sıra katkı oranlarının da optimize edilmesi gereklidir. (1-x) TeO2-x CdCl2 bilesimindeki çesitli camlar daha önce ısıma verimleri yönüyle incelenmislerdir. Bu tezde sözü geçen bu camlardan 0.75.TeO2-0.25.CdCl2 bilesiminde olanı seçilip, Tm katkı oranı degistirilerek, Tm+3 iyonlarının konsantrasyon sönümünün mekanizması ve ısıma kuantum verimine etkileri incelendi. Lazer camlarında ısıl etkilerle meydana gelebilecek çekirdeklenme ve kristallenme olayları hakkında bilgi sahibi olmak hem camda çekirdeklenme ve kristallenmenin istenmedigi pratik uygulamalar için, hem de yeni bir arastırma konusu olan lazer camseramikleri üretimine yol göstermesi açısından önemlidir. Bu baglamda, tezin ikinci kısmında, (1-x) TeO2 ? x ZnO (x = 0.10, 0.20, 0.30) camlarının ısıl özellikleri ve kristallenme kinetigi diferansiyel termal analiz (DTA), X-ısınları kırınımı (XRD) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) teknikleri ile incelenmis, sonuçlar ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
Using experimental methods, concentration quenching of Tm+3 ions and crystallization behaviour are investigated in some tellurite glasses, which have potential to be used as glass lasers. Glasses, doped with Tm+3 ions, emit fluorescence around 1450nm and 1800nm when pumped optically around 800nm. The first of these may replace erbium in fiber optic amplifiers, while the second has potential for medical and spectroscopic uses. In addition to providing high quantum efficiency, a glass host must have good mechanical properties and high thermal and chemical stability to be shaped into a fiber laser or amplifier. Tellurite glasses stand in a position which fulfils these requirements. Doping level of active ions in these glasses should also be optimized in order to achieve fiber lasers or amplifiers. Glasses with a composition of (1-x) TeO2-x CdCl2 have previously been studied with respect to their radiation quantum efficiencies. Among these glasses, the 0.75.TeO2-0.25.CdCl2 glass has been chosen as the basis material of the study in this thesis. By varying the Tm doping level, the effect of concentration quenching has been studied in this glass. Nucleation and crystallization induced by thermal effects are important fields of study for both the practical uses where they are unwanted in laser glasses and for guiding the studies on glass-ceramic lasers which are attracting attention. Within this frame, thermal properties and crystallization behaviour of (1-x) TeO2 ? (x)ZnO (where x=0.2, 0.3 and 0.4 in molar ratio) glasses have been studied using differential thermal analyses, x-ray diffraction and scanning electron microscopy.