İzmit doğal gaz dağıtım sistemi için tasarım katsayısı ve eş-zaman kullanım faktörünün belirlenmesi
Determining of design coefficient and coincidence factor for İzmit natural gas distribution system
- Tez No: 223087
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDURRAHMAN SATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Es-Zaman Kullanım Faktörü, Pik Tüketim, Maksimum Saatlik Tüketim, Tasarım Katsayısı, Coincidence Factor, Design Factor, Peak Demand
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalısmanın amacı dogal gaz dagıtım sistemlerinde sebekelerin ekonomik ve güvenli boyutlandırılabilmesi için gerekli olan tasarım faktörünün ortaya konabilmesi, pik tüketim degerinin ve pik tüketim hesaplarında çarpan etkisi olan es-zaman kullanım faktörünün analitik olarak hesaplanmasıdır. Hesaplamalar Türkiye de SCADA Sistemini bütün sebekesine uygulamıs olan İzmit Dogal Gaz Dagıtım A.S. (İZGAZ)'den saglanan veriler ile yapılmıstır. Çalısmanın birinci bölümünde genel olarak dogal gaz kavramı ve Türkiye'deki gelisimi anlatılarak Tasarım faktörü ve Es?Zaman Kullanım Faktörünün önemine deginilmistir. Çalısmanın ikinci bölümünde ise dogal gaz dagıtım sebeke sistemleri irdelenmistir. Üçüncü bölümde dogal gaz dagıtım sistemlerinde düzen ve kısıtlamalarla birlikte sebeke tasarımına yer verilmistir. Dördüncü bölümde dogal gaz dagıtım sistemlerinde yük faktörlerinin iki yöntemle hesabına yer verilirken besinci bölümde İzmit Dogal Gaz Dagıtım Sistemi ile ilgili genel bilgilere yer verilmis daha sonra dördüncü bölümde anlatılan iki farklı yöntemle tasarım katsayıları hesaplanmıs ve son olarak ta Es?zaman kullanım faktörünün hesabı yapılmıstır. Altıncı ve son bölümde ise çalısmada elde edilen sonuçlara ve önerilere yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to study and estimate the numerical values of the design and coefficient, which have outstanding effects at the calculation of the amount of peak consumption of natural gas, which as a result is required to design natural gas distribution systems economically and reliably. Calculations are realized by using the data obtained from İzmit Natural Gas Distribution Company (IZGAZ), utilizing the SCADA system for its complete network. At the first part of the thesis, the concept of natural gas is given, the development of natural gas usage in Turkey is explained and the importance of design coefficient and coincidence factor usage is emphasized. At the second part, the natural gas distribution systems are described. At the third section, natural gas network design is explained together with the design criteria used. At the fourth part, calculation of peak consumption by using two different methods is explained. At the fifth part, general information about İzmit natural gas distribution system is given. Then, the design coefficient is calculated by using two different methods explained at the fourth part and finally the coincidence factor is calculated. At the sixth and the final part, the results obtained by this study and the recommendations are given.