Magnezyum ve alaşımlarının konstrüksiyon malzemesi olarak otomotivde kullanımı
Applications of magnesium and its alloys in automotive industry as a design material
  1. Tez No: 223153
  2. Yazar: OZAN ATALAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGUT GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Otomotiv, Magnezyum, Hafif Metal, Automotive, Magnesium, Light Metals
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalısmada, magnezyum ve alasımlarının konstrüksiyon malzemesi olarak otomotivendüstrisindeki uygulamaları arastırılmıs, otomotiv dünyasındaki yeni yönelimlere baglıolarak ülkemiz sanayisinin bu yeni gelismeleri nasıl izlemesi gerektigi anlatılmıstır.Günümüz dünyasında artık gelecegin teknolojik hedefleri çok önceden belirlenmekte,bu yönde uzun çalısmalar yapılmaktadır. Çevresel gereklilikler ve dünya enerjikaynaklarını koruma adına, otomotivde yakıt tüketiminin azaltılması yönündekısıtlamalar getirilmis ve hafif metallerin kullanımı artık bir slogan haline gelmistir.Tüm dünya üreticileri için geçerli bu durum karsısında; uygulamalarda ve teknolojidevarılan noktalar irdelenerek, gelecekte rekabet içerisinde yer alabilmek için nasıl bir yolizlenmesi gerektigi konusunda bir fikir verilmeye çalısılmıstır.Magnezyum, tüm konstrüksiyon metalleri içerisinde en hafif olanıdır. Bu malzeme birplastik kadar hafif aynı zamanda bir metal kadar da mukavemetlidir. Yüksek özgüldayanımı ve özgül rijitligi, iyi islenebilirligi, dökülebilirligi ve bilinen yöntemlerlekaynaklanabilirligi bu malzemeyi otomotiv için cazip hale getirmektedir. Denizsuyunda % 0,13 oranında bulunması da elde edilebilirligi açısından artı bir durumdur.Magnezyum, dünyada özellikle otomobil endüstrisindeki potansiyeli ile dikkat çekmekteve magnezyum üretiminde büyük kapasite artısları yasanmaktadır. Büyük otomobilüreticileri magnezyum üretimi için yeni anlasmalar ve yatırımlar yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, applications of magnesium and its alloys in automotive industry as adesign material are researched and the way of following the new developments inautomotive world according to new trends are discussed. In today?s world, thetechnological targets of the future become obvious beforehand and long term studies aremade on that way. Because of environmental requirements and in the name ofprotecting the world energy resources, there are some restrictions in automotiveindustry about reducing down the fuel consumption and applications of light metalshave become some kind of catchword. By explicating the ultimate applications andtechnological developments , it?s tried to give an idea about being competitive in thefuture within all manufacturers in that situation.Magnesium is the lightest of all design metals. It?s light in weight just like a plasticmaterial and also tough like a metal. It?s high specific toughness and rigidity, goodmachinability, castability and weldability with known methods makes it attractive forautomotive. The availability of magnesium in sea water at about % 0,13 percent isanother positive side. Magnesium is attracting attention with its potential especially inautomotive industry and there?s increasing capacities for magnesium production. Bigautomotive companies are making new agreements and investments for magnesiumproduction.