Dünyada ve Türkiye'de kamu özel sektör ortaklığı uygulamaları ve örnek bir projede modelin finansal ve genel avantajlarının incelenmesi
Public private partnership procurement model applications in Turkey and in the world and the analysis of the model?s financial and general advantages in a sample project
- Tez No: 223157
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. UĞUR MÜNGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, İşletme, Civil Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Özel Sektör Ortaklığı Modeli, Elastic Foundation, Beam, Finite Elements
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Türkiye son 20 yıldır çok hızla gelişmekte ve kentleşmektedir. Avrupa Birliği (AB) ile tamüyelik müzakerelerinin başlaması ile bu gelişme hızında ve ihtiyacında yeni bir dönemegirilmiştir. Bu sebeplerle Türkiye'nin altyapı yatırımları ihtiyacı çok büyük oranlarda artmıştırve artmaktadır. Bugüne kadar, neredeyse tamamen, kamu tarafından gerçekleştirilen buyatırımlar için artık kamu, gerek mevcut iç ve dış borç yükü ve gerekse de bütçe kapasitesinegetirilen sınırlamalar nedeniyle kendi yatırım sınırlarına gelmiştir. Ülkenin artan altyapıyatırım ihtiyacının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kısmen özel sektör katılımı ilegerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasında bu amaca yönelik yapım ve finansmodelleri incelenmektedir. İkinci bölümde ülkenin ihtiyacı olan altyapı yatırımlarınıngerçekleştirilmesinde, dünyada özellikle son 20 yıldır sıkça kullanılmakta olan Kamu ÖzelSektör Ortaklığı (KÖO) modelinin özellikleri ve dünyada ve ülkemizdeki uygulama alanlarıanlatılmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, önce, dünyadaki ve ülkemizdeki KÖOmodelli projelerden örnekler verilmektedir. Daha sonra, örnek bir şehiriçi raylı toplu taşımprojesinin uygulanmasında, ülkemizde altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesinde halenağırlıklı olarak kullanılan, Klasik Satınalma (KS) modeli ile bu tezin konusu olan, KÖOmodelinin, genel ve finansal açıdan karşılaştırması yapılmaktadır.Çalışmanın son bölümündeki sonuç ve öneriler kısmında ise, Türkiye'de kamunun mal vehizmet tedarikinde, artık yıllardır neredeyse tek uygulanan metod olan KS modelinin yanında,proje özellikleri uygun ve büyük bütçeli ile altyapı projelerinde KÖO modelinin deuygulanmasının gerekleri ve faydaları belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey has been developed and urbanized very rapidly for the last twenty years. Withthe start of the European Union negotiations, Turkey has entered a new era regardingthis development speed and the related necessary infrastructure needs. The Publicsector has been traditionally the sole supplier for these services but it has reached itslimits because of its existing huge inland and outland debt log and its budgetaryconstraints. The increased infrastructure needs of Turkey shall be partly covered by theprivate sector involvement just like in all other parts of the world. The widely usedapplication and financing methods related with this approach have been investigated inthis Thesis. In the second part, the specifications of the Public Private Partnershipmodel has been stated and its application areas have been explained. In the third part ofthe Thesis many examples around the world have been given and the general andfinancial comparison of the model with the Standart Procurement model has been doneon a sample urban mass rail transport system project.The needs and the advantages of the PPP model for the usage in the suitable size andformat infrastructure projects in Turkey are stated in the last part of the thesis.