Departman ve çalışan performanslarının etkileşimli analizi
Interactıvely evaluatıon of department and employee performance
- Tez No: 223477
- Danışmanlar: DR. CAHİT ALİ BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik Tabanlı Maliyetlendirme, Transfer Fiyatlaması, Departman Performans Degerlendirmesi, Performans Yönetimi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalısmada; büyüme, küçülme, dıs kaynak kullanımı, ücret ve kariyer planlama gibi stratejik insan kaynakları kararlarının alınabilmesi için farklı bir model olusturulmustur. Modelde etkinlik tabanlı maliyetlendirme, transfer fiyatlaması ve performans degerlendirme yöntemleri kullanılarak departman ve bireysel performans degerlendirme yapılması öngörülmüstür. Çalısmanın modele kadarki kısmında 3 temel konu üzerinde arastırma yapılmıstır. Transfer fiyatlaması yapılabilmesi için etkinliklerin maliyetlerini bulmak gerekmektedir. Bu sebeple öncelikle diger maliyetlendirme sistemlerinin yanında etkinlik tabanlı maliyetlendirme sistemi incelenmistir. Transfer fiyatlamasında kullanılmak üzere etkinlik tabanlı maliyetlendirme sisteminin kullanılmasının gerektigi vurgulanmıstır. Maliyetlendirme kısmının hemen ardından transfer fiyatlaması ile ilgili yapılan arastırma sonuçları anlatılmıstır. Transfer fiyatlamasının yapılabilmesi için ürün veya hizmet birim maliyetlerinin dogru hesaplanması gerektigi ön plana çıkartılmıstır. Departman performansının hesaplanması için gereken maliyetlendirme ve transfer fiyatlaması yöntemlerinin anlatıldıgı kısımların hemen ardından; bireysel performans degerlendirme sistemlerinden bahsedilmistir. Performans degerlendirmenin davranıslara, özelliklere yada sonuca göre yapılabilecegi söylenmistir. Ancak bunların tümünü yada farklı kombinasyonlarını kullanmanın daha iyi sonuçlar verecegi açıklanmıstır. Literatür arastırmasından sonra modele geçilmistir. Modelde literatür arastırmasında incelenen yöntemler hangi sonuçlara ulasılabilecegi belirtilmistir. Modele uygun bir uygulama, satıs ve pazarlama yapan bir firmada uygulanmıstır. Uygulama sırasında modelde belirtilen islemlerin daha kolay ve sistematik yapılabilmesi için bilgi sistemlerinden yararlanılmıstır. Sonuçlar kısmında uygulama ve genel olarak çalısmanın sonuçlarından bahsedilmistir. Ayrıca bu modeli uygulamak isteyen firmalara çesitli öneriler sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, a different model has been developed in order to make strategic human resources decisions like enlargement, decrease, outsourcing, wage and career. It was supposed to measure the personel and department performances with using activity based costing, transfer pricing and performance rating methods within this model . At the study, it was three main subjects investigated detailly before the model. It is needed to find out the costs of the activities to make transfer pricing. Therefore, besides the other costing methods, the activity based costing was analised first. It was underlined that to use the activity based costing method for transfer pricing. Results of research related transfer pricing studies were explained just after the costing chapter. In order to make transfer pricing, the necessety of the correct calculations of product or service unit costings was given high priority. Personel performance rating methods were placed just after the chapters where the costing and transfer pricing methods needed for department performance rating was explained. It was explained that perfarmance rating can be done due to behaviours, characteristics or results. But it was also announced that using all of them or the different combinations of them may result better. Model came after research of literature. It was indicated which results can be reached with being used methods during literature researches. A pattern like in the Model was implemented in a company which has sales and marketing activities. Information systems were used during this pattern to do easier and more systematic operations in the model. In part of results, practicing and general results of study was placed. Some suggestions for companies which may want to use this method was also added to this part. Key Words; The Activity Based Costing, Transfer Pricing, Departmant Performanance Rating, Management of Performance.